Volledig scherm
Hans Roeleveld met zijn dochter Renee in het bloemendeel van de akkerrand © Frans Nikkels

Bloemrijke borders in Beuningen zijn niet alleen mooi

BEUNINGEN - Hans Roeleveld (53) experimenteert dit jaar met kruidenrijke randen om zijn akkers. Het is een initiatief dat hij met andere boeren uit de regio die aangesloten zijn bij de coöperatie gebiedscollectief Noordoost- Twente heeft opgepakt om de biodiversiteit te verbeteren en veel verschillende soorten dieren en planten in het gebied te behouden.”

Een deel van zijn akkers wordt nu omringd met een kruidenrijke akkerrand van zo’n twintig meter breed. Die rand trekt bijen, reeën en akkervogels aan, dieren die volgens de Europese Unie onder de kritische soorten vallen. Het inleveren van meters akkerland voor het behoud van deze dieren, daar krijgt Roeleveld een beheersvergoeding voor van Europa. Met die vergoeding kan hij ruim de hoeveelheid maïs kopen voor zijn melkkoeien die hij nu misloopt.

Meedoen?
Niet iedere boer kan kruidenrijke akkerranden aanleggen. Dat ligt aan de locatie van de akker langs natuurgebieden. Het gebiedscollectief Noordoost-Twente is opzoek naar boeren die voor volgens jaar mee willen doen. Zij kunnen zich aanmelden via gebiedscollectiefnot.nl

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (42%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (50%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
994 stemmen