Volledig scherm
© Willem Staat

'Botsing tussen fietser en een ree in De Lutte zeer uitzonderlijk'

DE LUTTE - Wielrenner Jos Kroeze had pure pech dat hij vrijdagavond in botsing kwam met een ree. ,,Ik heb nog nooit eerder gehoord dat een fietser dit overkwam", zegt ecoloog en reeënexpert Bas Worm uit Enschede.

4 vragen aan de expert:

1. Wat is er misgegaan met Jos Kroeze op de Koopsweg in De Lutte?
Hij kan op de racefiets een behoorlijke snelheid hebben gehad. Waardoor het dier hem niet hoorde aankomen. Mogelijk stond de wind verkeerd. Reeën ruiken mensen op honderden meters afstand. Maar als de wind van de andere kant komt...

Mijn veronderstelling: Het dier achtte de kust veilig of hij is geschrokken.'

2. Zijn reeën in deze tijd actiever dan normaal?
Nee, juist niet. De meeste ongelukken gebeuren in het voorjaar, maar dat is altijd met auto's. Vanaf maart zijn reebokjes actiever, ze worden territoriaal. Ze bakenen hun leefgebied af voor de bronstijd.

Wat verder speelt is dat de eenjarigen door moeder reegeit worden weggejaagd om op eigen benen te staan. Hun wat onbesuisde gedrag kan aanrijdingen veroorzaken. Ze kennen het gevaar van het verkeer nog niet. 3. Hoe kan het dan dat je juist nu overdag zoveel reeën ziet in de natuur?
In november vullen reeën hun vetreserves aan voor de winter. Ze zoeken licht verteerbaar voedsel. Groen en mals. Bij rustig herfstweer heeft het tot gevolg dat je ze de hele dag kunt zien in de natuur. Ze struinen de graslanden af. 4. Wat kun je als automobilist doen om een botsing te voorkomen?
In het buitengebied niet te hard rijden. Als je een ree ziet oversteken, gas terugnemen. Na die ene volgen er vaak meer. Bermbeheerders moeten de vegetatie kort houden. Wat verder helpt is een wildsignaleringssysteem zoals op de Lochemseweg bij Diepenheim, de N346. Daar is een leefgebied langs de weg afgerasterd. Behalve een ruimte van zo'n 100 meter. Als dieren deze oversteekplek gebruiken, lichten waarschuwingsborden op.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (39%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (53%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (7%)
804 stemmen