Volledig scherm
© Thinkstock

Boze boeren in Losser krijgen bij waterschap nul op rekest


LOSSER - De boeren Bennie Verbecke en Gerard Elferink hoeven voor hun verbrande weilanden niet op schadevergoeding te rekenen van het Waterschap Vechtstromen. Verbecke wendt zich nu tot de gemeente Losser. „Als de vervuiling van de weilanden niet voor rekening komt van het Waterschap, dan moet ik maar aankloppen bij de gemeente."

"De troep op mijn land komt óf van de waterzuivering óf van de overstort. In ieder geval niet van mij. Vanuit de overstort wordt het water ongezuiverd geloosd op de Dinkel”, aldus Verbecke. „Het water is over de weg op mijn weiland terecht gekomen. Binnenkort meld ik me bij wethouder Wildschut.”

Verbranding
Onderzoek van het Waterschap heeft uitgewezen dat de verbranding van in totaal drie weilanden, die half juli plaatshad, niet te wijten is aan een fout van de iets verderop gelegen waterzuiveringsinstallatie. De weilanden kwamen op 8 juli onder water te staan nadat de Dinkel buiten haar oevers was getreden. Het Waterschap heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de aard van de vervuiling.

Stinkend water
Het Waterschap heeft op het land monsters genomen en ook het stinkende water onderzocht dat boer Verbecke uit de sloot had gehaald na de overstroming. „Daarin”, aldus Patricia Rutte van het Waterschap, „zit een extreem hoge concentratie ammoniak en stikstof. Dat kan alleen afkomstig zijn van natuurlijke mest. Niet van kunstmest. Boer Verbecke zegt wel kunstmest op zijn land te hebben gebracht, maar geen koemest.”

Herstel
Een van de twee verbrande weilanden van Verbecke herstelt zich - na wat extra zaaien - redelijk goed. Koeien moeten wel nog worden bijgevoerd.

Oldenzaal e.o.