Michael Sijbom, burgemeester van Losser, met zijn anti-tolsticker. Sijbom verzet zich al langer tegen de tolheffing. Foto: Carlo ter Ellen
Volledig scherm
Michael Sijbom, burgemeester van Losser, met zijn anti-tolsticker. Sijbom verzet zich al langer tegen de tolheffing. Foto: Carlo ter Ellen

Burgemeester Losser in geweer tegen hernieuwd plan voor tol in Duitsland

LOSSER - Michael Sijbom heeft de stickers tegen de Duitse tolplannen weer uit de kast gehaald. Ze liggen sinds vrijdag op de balie in zijn Losserse gemeentehuis. ‘Voor de regio, tegen de tol’, luidt de Nederlandse tekst op de tweetalige sticker, die oorspronkelijk een initiatief is van de VVV Nordhorn.

Twee jaar terug werden de stickers op grote schaal verspreid in de grensstreek. Aanvankelijk leek de protestactie een succes, maar nu lijkt er volgens de regering in Berlijn toch een akkoord mogelijk met de Europese Unie over de omstreden tolheffing op Duitse snelwegen.

'Slecht plan'
„Het was en is een heel slecht plan”, vindt de burgemeester van Losser, waar de A1 de grens passeert. Net als eerder werpt Sijbom zich op als actieleider binnen de Euregio, het samenwerkingsverband tussen Twente en de Duitse grensregio. „Er worden barrières opgeworpen, terwijl we in Europa een eenheid willen vormen.”

Hij wijst op de gevolgen voor Nederlanders die in Duitsland hun brood verdienen. „Steeds meer mensen uit Twente werken over de grens. Vooral lagergeschoolden, waarvoor in Duitsland meer banen zijn. De lonen in Duitsland zijn laag. Het verschil met een uitkering hier is beperkt. Als ze straks ook nog honderd euro voor een tolvignet moeten betalen, wordt het voor hen minder aantrekkelijk”, aldus Sijbom, die ook nadelen voor het toerisme verwacht.

De EU blokkeerde het Duitse plan eerder vanwege het discriminerende karakter van een tol die alleen geldt voor buitenlanders. Duitse automobilisten zouden automatisch worden gecompenseerd via de wegenbelasting. In het nieuwe voorstel vervalt de volledige compensatie voor Duitsers. Wel gaan bezitters van milieuvriendelijke auto’s minder betalen. Voor de EU reden overstag te gaan.

Regering
Sijbom vindt dat ook de Nederlandse regering actie moet ondernemen. ,,Desnoods door naar het Europese Hof te stappen. Als Den Haag dat niet doet, moeten we dat als Euregio overwegen."

Oldenzaal e.o.