Volledig scherm
© ThinkStock

Deelnemer uit Hoogeveen overleden tijdens Bentheimer Waldtocht

BAD BENTHEIM - Een deelnemer aan de Bentheimer Waldtocht is zondag in elkaar gezakt en overleden. Dit gebeurde tegen het einde van het mountainbike-evenement, achter Hof Aarnink bij Bad Bentheim. 

Omstanders, andere deelnemers en toegesneld ambulancepersoneel  uit zowel Nederland als Duitsland probeerden de man nog te redden. Dat bleek tevergeefs. Onderweg naar of in het ziekenhuis overleed hij. De man kwam uit Hoogeveen. 

,,Een zonnige dag is overschaduwd”, zegt Tom Mulder, coördinator van de Bentheimer Waldtocht. ,,Het mountainbike-evenement verliep verder vlekkeloos. Het weer was goed. De opkomst was met ruim duizend deelnemers hoog. De honderd vrijwilligers hebben alles in goede banen geleid. Maar deze gebeurtenis werpt een donkere schaduw over het evenement.”

Geen fietsongeluk

Quote

Deze gebeurte­nis werpt een donkere schaduw over het evenement

Tom Mulder, coördinator Bentheimer Waldtocht

Volgens Mulder is de man tegen het einde van de tocht onwel geworden en in elkaar gestort. Hij benadrukt dat het niet om een fietsongeluk gaat. De pogingen om de man bij Hof Aarnink te reanimeren hadden geen effect. Omdat de meeste deelnemers de finish bij Steenfabriek De Werklust in Losser  al hadden bereikt, besloot de organisatie de gebeurtenis verder stil te houden. Wel heeft de organisatie de mensen die de man reanimeerden apart genomen en gerustgesteld. De politie, eveneens uit zowel Nederland als Duitsland, heeft de familie van de man  van het overlijden op de hoogte gebracht.

De Bentheimer Waldtocht had twee afstanden: van 49 en 63 kilometer. „Ondanks dat het een recreatietocht is waarbij geen tijden genoteerd worden, is de tweede afstand voor getrainde fietsers”, zegt Mulder. „De man reed de afstand van 49 kilometer.”

Beide routes lopen door de natuur rondom Bentheim (zoals Bentheimerwald). Deelnemers pauzeerden op de binnenplaats van kasteel Prinz van Bentheim. De routes doorkruisten ook natuurgebied De Zandbergen bij Losser, Bad Bentheim, gemeente Gildehuis en recreatieplas Drielandsee. De Steenfabriek nabij Losser was niet alleen de finish, maar ook startlocatie van beide tochten. Beide tochten kenden meerdere heuvels; deelnemers ontkwamen er niet aan zwaar klimwerk te verrichten.

Oldenzaal e.o.