Volledig scherm
BEUNINGEN - Gerard Schut (met zijn vrouw) van pastoraal centrum Saron voor het nieuwe gebouw.

Directeur Schut trekt zich terug uit omstreden zorginstelling Saron

BEUNINGEN – Directeur Gerard Schut trekt zich terug uit de omstreden christelijke zorginstelling Saron in Beuningen. Het bestuur van de nieuwe stichting Saron Zorgverlening maakte dat vrijdagavond via een persbericht bekend.

De gemeente Enschede had namens de 14 Twentse gemeenten geëist dat Schut niet langer een rol zou spelen in de zorg bij Saron, zo meldt het persbericht: “Woensdag 17 jl. oktober bleek dat de gemeente bereid was de lopende raamovereenkomst over te laten nemen door de nieuwe organisatie onder voorwaarden. Eén van de voorwaarden was dat dhr. Schut niet langer betrokken zou zijn bij de nieuwe organisatie. Daarop heeft Gerard zijn taken neergelegd, omdat hij op geen enkele manier de doorstart van het werk van Saron wil belemmeren.”

Angstcultuur

Schuts positie stond ter discussie nadat er bij de gemeente Enschede en de regio Twente klachten waren binnengekomen over het functioneren van Saron in de afgelopen jaren, onder zijn leiding. Er zou een angstcultuur heersen en de leiding zou intimiderend te werk gaan. In het persbericht stelt het nieuwe zorgbestuur verontwaardigd te zijn over de rol van Tubantia bij het onthullen van deze klachten.

Schut heeft het personeel en de cliënten van Saron donderdag laten weten dat hij zijn functie heeft neergelegd en dus op geen enkele wijze nog betrokken zal zijn bij de doorstart. Ook zijn in deze bijeenkomst Dirk Besjes en Roland Vermeij voorgesteld als de nieuwe bestuurders.

Verhuizen

Schut gaat ook op zoek naar een nieuwe woonplek: hij woont nu nog met zijn gezin op het terrein van Saron.

Lees zaterdag in onze bijlage: Het verhaal achter zorginstelling Saron.

Oldenzaal e.o.