Dobbertest toont aan: Twentse ooievaars leven

VideoHERWIJNEN - De ooievaarsembryo's in de zeven Twentse eieren in een broedmachine in het Gelderse plaatsje Herwijnen zijn levenslustig. Piet van Andel van de Ooievaarsopvang aldaar weet dat omdat de eieren bewegen als ze in het water liggen.

Sinds vorige week heeft Piet van Andel zeven ooievaarseieren uit Twente onder zijn hoede. Vier komen uit De Lutte waar het mannetje van een ooievaarspaar uit het nest werd geschoten en drie uit Nijverdal waar een ooievaar werd doodgereden.

Volgens Vogelbescherming Losser kan een ooievaar niet in haar eentje eieren uitbroeden en de kuikens grootbrengen, zeker niet bij de koude nachten van nu. Daarom haalde ze de eieren uit de nesten en bracht die naar Van Andel.

Deze week geboorte

De beheerder van de Ooievaarsopvang zegt dat de dieren in de dop het goed maken. Eigenlijk had hij verwacht dat ze nu al zouden zijn uitgekomen, maar dat is niet het geval. Uit de dobbertest blijkt dat ze kuikens de verplaatsing goed hebben doorstaan.

Van Andel heet de eieren in lauw water gelegd en dan gaan ze op en neer als een dobber als gevolg van de bewegende embryo's . „Deze week zullen ze toch zeker uitkomen”, zegt hij.

Zaak in handen politie

De politie kan nog niets zeggen over het onderzoek naar de persoon die de ooievaar in De Lutte heeft doodgeschoten. De eigenaar van het terrein met de ooievaarsnestpaal, die ook zelf op zoek was gegaan, zegt dat hij de zaak nu helemaal in handen van de politie heeft gegeven.

De eieren in de broedmachine in Herwijnen.
Volledig scherm
De eieren in de broedmachine in Herwijnen. © Piet van Andel

Oldenzaal e.o.