John Reid, De Rijdende Rechter, op bezoek in Overdinkel bij Gerben Mazeland en Moniek Heupink (uiterst rechts) en het echtpaar Leuverink (links ernaast). Foto: Emiel Muijderman
Volledig scherm
John Reid, De Rijdende Rechter, op bezoek in Overdinkel bij Gerben Mazeland en Moniek Heupink (uiterst rechts) en het echtpaar Leuverink (links ernaast). Foto: Emiel Muijderman

Drastisch besluit verliezer De Rijdende Rechter in Overdinkel

OVERDINKEL - Een wel heel bijzondere afloop van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van tv-programma De Rijdende Rechter. De nieuwe rechter John Reid oordeelde dinsdagavond dat Eric en Kitty Leuverink uit Overdinkel hun dak, dat 87 centimeter uitsteekt over het perceel van hun buren, moeten inkorten. Maar Eric Leuverink had al een oplossing klaar voor dat zwartste scenario: ,,Het hele dak gaat eraf. We bouwen een andere woning, precies op de scheidingslijn."

Het echtpaar Leuverink had een geschil met de buren Gerben Mazeland en Moniek Heupink. Dat stel bouwde een carport tegen de villa van de familie Leuverink aan en dat pikte het echtpaar niet. Hun vrijstaande woning zou nu een geschakelde woning zijn en het schoonmaken van de muur en de dakgoot zou hen onmogelijk worden gemaakt.

Verwijten over en weer
De discussie rond de carport was het begin van een reeks verwijten over en weer. Reid, opvolger van Frank Visser als De Rijdende Rechter, moest er aan te pas komen om het geschil - of beter gezegd: de geschillen - op te te lossen. Uit zijn uitspraak in de aflevering Rinkeldekinkel in Overdinkel blijkt dat beide partijen water bij de wijn moeten doen. Zo moet het kamp-Mazeland de rieten kap van de schuur inkorten. De familie Leuverink moet van twee bomen wat takken snoeien en een tuinhekje inkorten dat deels op de grond van Mazeland en Heupink staat. Voor een buitenmuur die de perceelgrens van Mazeland en Heupink 12 centimeter overschrijdt, moeten de Leuverinks 1 euro huur per maand betalen aan hun buren.

Eigen grond
Mazeland en Heupink kwamen als winnaars uit de strijd. Niet alleen mogen zij hun carport laten staan - die staat op eigen grond en het belang van het kunnen reinigen van een muur weegt niet op tegen het belang van een eigenaar om zijn grond naar eigen goeddunken in te richten - ook moeten hun buren de oversteek van het dak ongedaan maken.

Bekijk de aflevering hier.

Oldenzaal e.o.