Volledig scherm
© Arjan Gotink

Droogte bedreigt mais- en grasoogst van boeren in Twente en Achterhoek

videoDe voortdurende droogte bedreigt de mais- en grasoogst in delen van Twente en de Achterhoek. Vooral de bedrijven die zowel vee hebben als land voor mais en gras krijgen klappen.

In delen van Twente en de Achterhoek staat de mais er ronduit slecht bij. De mais is nauwelijks gegroeid, bladeren zijn gekruld om het verdampingsoppervlak zo klein mogelijk te houden. Boeren vrezen het mislukken van de maisoogst, die ze gebruiken als veevoer. Daarnaast hebben boeren met grasland ook minder opbrengst. Ze missen anderhalf tot twee ‘snedes’ - ofwel maaibeurten.

Dat levert de boeren schade op. Sowieso omdat het grasland minder opbrengt, maar ook omdat de maisoogst wellicht deels of volledig mislukt. Voor boeren die hun eigen veevoer verbouwen gaat het dubbelop. Ze missen de opbrengst, maar moeten ook nog eens voer gaan inkopen. Het voordeel van mais is overigens, dat dit gewas beter in staat is om te gaan met droogte dan grasland.

Dat in delen van Twente en de Achterhoek de mais al een hoogte van 2 meter heeft bereikt, zegt niets. Wanneer er al kolven in zitten, dan hebben die juist de komende tijd veel water nodig. Dan wordt in de maiskorrels het zetmeel gevormd. Maar intussen is op veel plekken sprake van een gortdroge bodem. Een enkele regenbui, zoals die woensdag viel, helpt dan weinig.

Volledig scherm
© Arjan Gotink

Duizenden euro's schade

Bert Schothorst uit De Lutte zegt dat de schade voor hem dit jaar op zo’n 20.000 euro kan uitkomen. Ook al omdat zijn koeien door de hitte vocht verloren en daardoor minder melk produceerden. “Bij mij is het nu zo dat de maisplant net in leven kan blijven”, zegt Schothorst.

De droogte van vorig jaar kon hij nog redelijk opvangen, omdat 2017 een erg goed jaar was. “We hadden in 2018 daardoor een grote voorraad, waar we ook gebruik van hebben moeten maken. Maar daar is dus flink op ingeteerd. Nu zijn we al aan het voeren met de voorraad voor de winter”, zegt Schothorst.

Hij verlangt naar een lange periode met gestage regen. “Aan een stevige plas van 30 mm hebben we helemaal niets. Dat zakt direct weg. Het probleem is het ontbreken van organische stof in de bodem. Het is eigenlijk alleen zand. De bodem is steeds slechter in staat het vocht vast te houden.”

Afgelopen dinsdag sprak De Gelderlander met Bert Sloetjes over dit onderwerp. ‘De droogte raakt hart en ziel’, aldus de Achterhoekse akkerbouwer

Oldenzaal e.o.