Volledig scherm
© ANP XTRA

Erve Beverborg in De Lutte mag blijven feesten

ZWOLLE/DE LUTTE - Feesten en partijen op Erve Beverborg aan de rand van natuurgebied het Lutterzand mogen voorlopig doorgaan. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag.

De gemeente Losser besloot na eerdere gevallen van overlast dat de maat vol was. Vanaf oktober ging een dwangsomtermijn lopen. Bruiloften en partijen zouden dan niet meer toegestaan zijn in de accommodatie in De Lutte. 

Dat de exploitant nu in de problemen dreigt te komen mede omdat er al bruiloften voor februari gepland staan, is zijn eigen probleem, aldus de gemeente op de zitting vorige week. De exploitant wist al ruim een jaar dat de activiteiten strijdig met het bestemmingsplan waren.

Terecht optreden

De vraag is of de gemeente nu terecht optreedt. De voorzieningenrechter vindt van niet. Een overheidsorgaan moet handhaven, tenzij er zicht is op legalisatie van de activiteiten. Volgens de gemeente is die er niet, maar volgens Erve Beverborg is die er wel. Zo wordt er gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan die binnen afzienbare termijn ter inzage komt te liggen. De gemeente zei dat het wachten is op nader ‘ambtelijk advies’.

Geluidsbegrenzer 

Maar waar dat advies over gaat, is een raadsel, stelt de rechter. Als dat gaat over geluidsmetingen, dan had dat al veel eerder gedaan kunnen worden. De gemeente ging tot handhaving over na meldingen van geluidsoverlast. 

Maar na de aanschaf van een geluidsbegrenzer lijkt het aantal klachten sinds afgelopen zomer flink te zijn afgenomen. Ook vindt de rechter dat de gemeente verwachtingen heeft gewekt nadat er een positief advies kwam over een aangepast bestemmingsplan. Daarom lijkt er zicht te zijn op legalisatie.

Wachten

De gemeente meldde dat mogelijk volgende maand een hoorzitting is over het bezwaar dat gemaakt is tegen dit handhavingsbesluit. De rechter vindt dat de belangen van de exploitant op dit moment zwaarder wegen dan die van de gemeente. Daarom moet de gemeente wachten met handhaven tot zes weken nadat op het bezwaar hiertegen is beslist.

Oldenzaal e.o.