Volledig scherm
Monique Segerink geeft kinderen les in Nederlandse taal en cultuur. © Annina Romita

Financiële steun voor Nederlandse school in Gildehaus blijft na 10 jaar nog steeds uit

GILDEHAUS - Tien jaar nadat de Nederlandse school in Gildehaus werd opgericht, moet de stichting nog steeds moeite doen om voldoende geld bij elkaar te krijgen. "Mensen hebben het over een Europa, en wat wij doen is vreselijk Europees. Toch wil niemand er geld bij doen. Schandalig."

Dat zegt Ine Hardt van NTC Obergrafschaft De Brug. Zo heet de school die in 2006 werd opgericht om 4,5 uur per week Nederlandse taal en cultuur (NTC) te geven aan kinderen van Nederlandse ouders die in Duitsland wonen.

Taallessen
In het begin waren er nog veel ouders die hun kinderen naar een Nederlandse school (dus over de grens) brachten, inmiddels volgen de meeste kinderen lessen op Duitse scholen. Met extra taallessen houden ze binding met de Nederlandse taal en cultuur.

Bijdrage
De school telt 100 leerlingen en is een van de grootste in het grensgebied met Nederland. "Het rare is dat we alles zelf moeten betalen", vertelt Hardt. "Duitsland geeft ons geen geld, maar Nederland ook niet. Terwijl wij juist bijdragen aan de integratie in Europa en de grensoverschrijdende contacten. We zijn bij de Euregio geweest voor een bijdrage. Dan zeggen ze: 'Ja, heel belangrijk. Europese gedachte, al die kinderen die straks ook over de grens kunnen werken. Maar helaas, we geven alleen aan nieuwe projecten'. Onbegrijpelijk. Ik vind: 'Als je voor een Europa kiest, dan moet er voor dit soort zaken ook geld zijn'."

Europees geld
Woordvoerder Marie-Lou Perou van de Euregio: "Wij verdelen geld uit het Interreg-programma. Dat is Europees geld voor de bevordering van grensoverschrijdende samenwerking. De school past daar helaas niet in. Op zich is de school een heel goede zaak. Door de taallessen wordt de integratie bevorderd. Maar de activiteit past niet binnen onze doelstelling."

De school in Gildehaus is een van de weinige NTC-scholen in Duitsland die zo krap bij kas zit. Scholen zoals die in Bremen, München en Berlijn worden vooral bevolkt door kinderen van Nederlandse expats. "Die ouders hebben vaak meer geld en daar betalen grote bedrijven vaak voor de lessen op school. De ouders van onze kinderen hebben heel gewone banen. We hebben hier geen Shell of zo die ons geld geeft."

Crowdfunding
Op de school krijgen wekelijks 100 leerlingen les van vier leerkrachten. De ouders betalen daarvoor 50 euro per maand. Het geld voor boeken wordt bijeengeschraapt met sponsoracties en (sinds kort) crowdfunding via de Deutsche Volksbank. "Tot dit jaar kregen we nog een kleine bijdrage van de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB), maar dat stopt nu ook. We staan er alleen voor. Hopelijk levert de crowdfunding genoeg op."

Hans Hardt, de man van Ine en bestuurslid van de stichting: "Het zou jammer zijn als ouders afhaken, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Ouders willen graag dat hun kinderen, hoewel ze op een Duitse school zitten, toch de kans krijgen later in Nederland te kunnen werken."

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (42%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (50%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
1052 stemmen