Volledig scherm
Irma Onland en Dirk Bekke in de dagkapel van hun Plechelmuskerk: ,,Een geloofsgemeenschap is lokaal en dat betekent dat je flexibel moet zijn." © Emiel Muijderman

Geloofsgemeenschap De Lutte werkt aan visie op toekomst kerkgebouw

DE LUTTE - De locatieraad van de Plechelmuskerk in De Lutte werkt aan een breed gedragen visie op de toekomst van de eigen dorpskerk. Met input van de jongere generatie en heel de gemeenschap wordt gewerkt aan een oplossing die ruimte biedt voor een multi-functioneel gebruik van het gebouw.

Met Irma Onland (59) maakt Dirk Bekke (38) deel uit van de locatieraad. Beide Luttenaren geven aan dat er binnen hun geloofsgemeenschap al langer wordt nagedacht over de toekomst. Bekke: „De mensen zijn nog steeds gelovig en zoekende. Kijk maar naar de grote groep mensen die bezig is met bijvoorbeeld meditatie, yoga en mindfullness.” Het in stand houden van de huidige kerkgebouwen is volgens hen een ondoenlijke zaak. „De helft van de kerken gaat dicht; het is eenvoudig niet te bekostigen. Met zulke kleine geloofsgemeenschap hou je die faciliteiten niet in stand”, is de overtuiging van Bekke en Onland. „Het is irreëel om te denken dat dat nog kan. Maar je kunt ook prima geloofsgemeenschap zijn zonder een gebouw. Veel mensen zien het gebouw als heel belangrijk. Eigenlijk is dat heel materialistisch. De mensen moeten inzien dat een gebouw niet alleen van ‘de kerk’ is maar van de hele gemeenschap. Dan gaan anderen er ook wat van vinden. Je hebt nu nog een dorp met een school, cafe en een kerk. Dat willen we graag in stand houden.”

Kerken hoeven niet per se aan de eredienst te worden onttrokken. Bekke: „Kerkjuridisch kun je een kerk prima overdragen, waarbij het een gewijd gebouw blijft. Dit voorjaar willen we een breed gedragen, gemeenschappelijke visie ontwikkelen. We pakken dat op, laten het gebeuren en proberen daar sturing aan te geven. Een gymzaal in onze kerk is echt geen optie. Maar een concertruimte zou wel kunnen. Net als exposities of een beeldentuin in de appelboomgaard. Het blijft in elk geval een plek van bezinning.”

Oldenzaal e.o.

Poll

Bezoekers dupe van conflict rond rode Brueghelmunt

Bezoekers dupe van conflict rond rode Brueghelmunt

  • Schandalig dat Lossernaren met de gebakken peren zitten (46%)
  • Domme pech, moet je maar niet zoveel munten inslaan (25%)
  • Afschaffen die munt en gewoon mobiel betalen (30%)
274 stemmen