Volledig scherm
© ANP

Gemeente Losser steekt extra 4 ton in energiefonds voor duurzame projecten

LOSSER - Er wordt volop gebruik gemaakt van het Losserse Energiefonds. Het fonds werd een jaar geleden ingesteld en het gereserveerde bedrag van 200.000 euro raakt al bijna op. Daarom stopt de gemeente nog eens 4 ton in het fonds, om nog meer duurzaamheidsprojecten op weg te kunnen helpen. 

Een jaar geleden werd het Energiefonds Losser in het leven geroepen. De gemeente trok toen 200.000 euro uit met het doel om duurzame, lokale projecten te stimuleren en te helpen financieren. Initiatiefnemers van zulke projecten kunnen uit het fonds een lening krijgen, om zo het project op- of voort te zetten. Vervolgens kan het geleende bedrag weer maandelijks terug worden betaald, zodat het geld weer terugkomt in het fonds en beschikbaar wordt gesteld voor nieuwe projecten. 

Niet genoeg

Maar na een jaar blijkt de gereserveerde 2 ton niet genoeg. Dat bedrag raakt bijna op, en daarom doet de gemeente er een schepje bovenop. Het fonds wordt nu met 4 ton verhoogd tot een totaal van 6 ton. 

In het afgelopen jaar hebben vooral verenigingen en stichtingen uit de gemeente Losser gebruik gemaakt van het energiefonds. Zo werd het energieneutrale clubgebouw van stichting MAN deels gefinancierd met het energiefonds en K.V.V. Losser ontving onlangs een lening om over te kunnen stappen op duurzame LED-verlichting, evenals Sportclub Overdinkel, die naast duurzame verlichting ook investeerde in zonnepanelen op het dak. 

100 procent energieneutraal

Wethouder Jaimi van Essen (duurzaamheid) is blij dat er zoveel gebruik wordt gemaakt van het energiefonds en hoopt dat meer initiatieven zullen volgen. Volgens hem blijft dat ook hard nodig, als Losser aan de voorgenomen duurzaamheidsopgave wil voldoen. „We hebben afgesproken dat Losser in 2022 voor 20 procent energieneutraal is, om uiteindelijk te komen tot een 100 procent energieneutraal Losser in 2040”, stelt wethouder Van Essen. „Daarvoor staan we als gemeenschap gezamenlijk aan de lat.”

Oldenzaal e.o.