Volledig scherm
Evangelie Buitencentrum Saron in Beuningen © Carlo ter Ellen DTCT

Gemeente stopt subsidie omstreden zorggroep Saron in Beuningen

BEUNINGEN  - De Twentse gemeenten stoppen met subsidie aan de omstreden christelijke zorginstelling Saron in Beuningen. Vanaf volgende week neemt het Leger des Heils de zorg voor de cliënten over.  

Bij Saron wonen mensen die kwetsbaar zijn vanwege bijvoorbeeld verslaving of psychische problemen. Volgens de gemeenten krijgen zij niet de zorg die ze nodig hebben. Er werkt te weinig personeel, en de mensen die er werken zijn onvoldoende gekwalificeerd. Ook is de bedrijfsvoering niet op orde. Saron heeft de afgelopen maanden wel geprobeerd verbeteringen door te voeren, maar volgens de gemeenten duurde het te lang voor de kwaliteit van de zorg weer gewaarborgd was. 

Verdrietig

Quote

Het gaat om kwetsbare mensen die ongetwij­feld verdrietig zijn over het verlies van hun vaste zorgverle­ners

Miriam Bathoorn, gemeente Enschede

Saron kreeg in het verleden jaarlijks bijna negen ton subsidie voor 24 cliënten die er beschermde woonzorg kregen. Op dit moment zijn er 23 van dergelijke cliënten. Zij kunnen gewoon in hun appartementen blijven wonen, maar krijgen voortaan zorg via medewerkers van het Leger des Heils.

Volgens Miriam Bathoorn van de gemeente Enschede  hebben alle bewoners woensdagmorgen een brief gekregen over het besluit van de Twentse gemeenten. Donderdagavond geeft een gemeentelijke delegatie de bewoners tekst en uitleg over de redenen voor dit besluit. Bathoorn: “Het gaat om kwetsbare mensen die ongetwijfeld verdrietig zijn over het verlies van hun vaste zorgverleners. Daar willen we zorgvuldig mee omgaan.”

Betrouwbaar

Toen de gemeenten tot de conclusie waren gekomen dat de subsidie aan Saron zou worden stopgezet, is actief contact gezocht met het Leger des Heils. Bathoorn: “We wilden een partij van christelijke signatuur, omdat we weten dat dat voor de cliënten van Saron heel belangrijk is. En we wilden een partij waarvan we weten dat ze ervaring hebben met de doelgroep en dat ze betrouwbaar zijn in de zorgverlening. Het Leger des Heils voldeed aan alle criteria en we zijn heel blij dat ze dit op zich genomen hebben."

Faillissement

Het besluit van de Twentse gemeenten werd genomen na langdurig onderzoek naar Saron. In dat kader werden onder meer individuele gesprekken gevoerd met alle bewoners, om na te gaan of de gefinancierde zorg ook daadwerkelijk gegeven werd. Dat bleek vaak niet het geval. 

Saron kwam vorig jaar herhaaldelijk negatief in het nieuws. Voor de zomer speelde er een grote rechtszaak over een miljoenenfraude met zorggeld. Die werd weliswaar door Saron gewonnen, maar er loopt nog altijd een hoger beroep. Vlak na de vrijspraak zette de Raad van Toezicht directeur Gerard Schut op non-actief.

Niet veel later bleek waarom: door financieel wanbeheer was de Stichting Zorggroep Saron in grote financiële problemen gekomen. In september ging de stichting failliet en kwam het voortbestaan van de zorginstelling aan de Paandersdijk aan een zijden draadje te hangen.

Doorstart

Uiteindelijk werd wel een doorstart gerealiseerd, door een groep zorgondernemers die in het verleden nauw met voormalig directeur Schut hadden samengewerkt. Zij richtten de Stichting Saron Zorgverlening op, die mede werd gefinancierd door Henk Hak, erfgenaam van het conserven-concern. De gemeente ging akkoord met de doorstart, maar eiste wel dat Schut zich op geen enkele manier meer met Saron zou bemoeien.

Ook werd een nader onderzoek aangekondigd naar de gang van zaken bij de zorginstelling onder de nieuwe leiding. Dat onderzoek heeft nu geresulteerd in stopzetting van de subsidie per 25 maart aanstaande.

Onrust

Volgens secretaris/penningmeester Roland Vermeij van de Stichting Saron Zorgverlening is onder de cliënten veel onrust ontstaan over het besluit van de gemeente. “Wij hoorden woensdagmorgen over het definitieve besluit en hebben toen alle cliënten en medewerkers geïnformeerd. Het is echt als een harde klap aangekomen. Deze doelgroep is kwetsbaar, ze hechten heel erg aan hun zorgverleners en hebben het gevoel dat ze wel goede zorg kregen. Dit geeft enorm veel onrust.” Hoe de overdracht naar het Leger des Heils zal verlopen is nog niet duidelijk: “Ook de naam van de overnemende partij hebben we pas vanmorgen gehoord, dus we weten nog niet hoe we dat gaan doen. Daar moeten we het de komende dagen nog over hebben.”

Leger des Heils

De nieuwe zorgverlener is niet van plan het personeel van Saron over te nemen. Directeur Dik van den Hoek van het Leger des Heils Overijssel: “De subsidie is beëindigd omdat de kwaliteit van de zorg onder de maat was. En die kwaliteit is afhankelijk van de mensen. Het ligt dus niet voor de hand om hen daar aan het werk te houden.” Van den Hoek geeft toe dat er wel “even over gesproken” is toen het verzoek van de gemeente binnenkwam. “Wij hebben ons afgevraagd of we op een goede manier zorg voor de cliënten konden continueren. En we denken dat we dat kunnen. De komende dagen moeten we hard aan het werk om goede afspraken te maken, want op 25 maart nemen wij de zorg over."

Lees hier alles over de geschiedenis van Saron, in het dossier dat deze krant vorig jaar over de christelijke zorgstichting publiceerde.

Oldenzaal e.o.

Poll

Bezoekers dupe van conflict rond rode Brueghelmunt

Bezoekers dupe van conflict rond rode Brueghelmunt

  • Schandalig dat Lossernaren met de gebakken peren zitten (45%)
  • Domme pech, moet je maar niet zoveel munten inslaan (27%)
  • Afschaffen die munt en gewoon mobiel betalen (28%)
157 stemmen