Volledig scherm
© Annina Romita

Girlpower in De Lutte met zagen en houthakken

DE LUTTE - Vrouwen rukken op in de wereld van kettingzaag en kloofbijl. Dat werd zaterdag duidelijk bij het Nederlands kampioenschap bosarbeid, tijdens de zonnige Twente Fair in het Lutterzand. Waar Amanda Lijnema (22), boswachter op Vlieland, in eerdere edities de enige zagende dame was, had ze dit keer voor het eerst concurrentie van vier vrouwen in een aparte damesklasse.

Zij bleek niettemin de sterkste van het 'zwakke geslacht'. Bij de mannen won Martijn Meijer uit het Drentse Wijk.

Voordeel
Schijven zagen, snoeien, een snelheidsbaan en stamstukken hakken zijn onderdelen van de titelstrijd. Komen vrouwen niet op pit te kort? "Tuurlijk speelt kracht mee, maar met goed geslepen gereedschap heb je voordeel'', schetst organisator Johan van Rhenen (62).

Kick
Bij het snerpen van de zaag denk je niet automatisch aan het 'zwakke geslacht'. Niet voor niets heet de recente bestseller van Lars Mytting 'De man & het Hout', over alles rond hout. De bekendste houthakker uit Den Haag, die politieke frustraties weg klieft? Alexander Pechtold van D66.

Amanda kent het mannelijke imago van deze buitensport. "De kick? De uitdaging! Eerder gebruikte ik een lichtere zaag, maar dat mag niet meer. Ik heb een Stihl 461. Die kost in de winkel rond 1.100 euro, maar deze is extra opgevoerd om meer power te hebben'', zegt de afgestudeerde hbo-studente in bos- en natuurbeheer.

Gevaarlijk?
Is kettingzagen geen linke soep? Ze klopt op de pijpen van haar overall, aan de voorkant verstevigd met beenstukken. "Daar zitten draden in. Als ik zou uitschieten, komen die in de zaag en stopt die meteen.''

Uitslagen
Kampioen: 1. Martijn Meijer (Wijk), 2. Arian Essenstam (Apeldoorn), 3. Harm Eigenraam (Putten).
Dames: Amanda Lijnema (Vlieland).
Junioren tot 23 jr: 1. Stefan Gijsberts (Almere), 2. Jan Bouwman (Groningen), 3. Tibor Jokovi.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (42%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (50%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
931 stemmen