Grote brand bij autobedrijf Wessel in De Lutte onder controle

Update & VideoDE LUTTE - In De Lutte is zaterdagmiddag een grote brand ontstaan bij Auto Wessel. De brand is volgens mede-eigenaar Herman Wessel ontstaan bij slijpwerkzaamheden aan de autopers van het demontagebedrijf. Er zijn geen gewonden gevallen. Op het terrein waren er af en toe knallen te horen. Pas enkele uren na het ontstaan van de brand, kon de brandweer het sein brand meester geven.

Op het terrein van de autosloop stond een stapel van vijf hoog aan sloopauto’s in brand. De brandweer kon het vuur lange tijd niet onder controle krijgen. Er waren eenheden uit heel Twente ter plaatse. De Koninklijke Marechaussee verleende assistentie bij het afzetten van de invalswegen.

Woordvoerder van de brandweer, Marcel Kamphuis kon zaterdagmiddag nog niks zeggen over de oorzaak van de brand, die 19 minuten over één bij de brandweer werd gemeld. 

Mede-eigenaar Herman Wessel van het 60 jaar oude familiebedrijf geeft aan dat hij denkt dat de brand is ontstaan tijdens werk aan de autopers. Om een onderdeel te kunnen vervangen werd met een slijpmachine gewerkt.   

Dit heeft vermoedelijk het vuur veroorzaakt, zo heeft Wessel van medewerkers begrepen. „Ik was zelf niet hier toen de brand uitbrak”, aldus Wessel.

De knallen die te horen waren op het terrein kunnen volgens brandweerwoordvoerder Kamphuis door van alles zijn veroorzaakt, zoals banden en airbags die knappen. Eigenaar Wessel geeft aan dat er de opgestapelde auto’s vrij waren gemaakt van brandstoffen en olie.

Antiekhandel

Door ingrijpen van de brandweer kon tijdig worden voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar andere bedrijven, zoals de hallen van Zwijnenberg Antique. „Ik denk dat we het gaan redden”, zegt René Groote Punt, een van de eigenaren van Zwijnenberg, „ik was net even de hond aan het uitlaten toen de vlammen hier omhoog kwamen. Als het vuur hier was gekomen, was er geen houden meer aan geweest”, zegt Groote Punt over zijn opslag vol brandbaar antiek.  

Gunstige wind

Door de gunstige wind hoefden er geen omliggende woningen ontruimd te worden. De panden naast de autosloop werden door de brandweer nat gehouden. Het is niet de eerste grote brand op hetzelfde terrein in De Lutte. Vorig jaar werd door een uitslaande brand het pand tegenover Auto Wessel volledig in de as gelegd. Dat pand, Morsink Dier & Hobby, is inmiddels herbouwd.

Grote brand bij Autobedrijf Wessel in De Lutte
Volledig scherm
Grote brand bij Autobedrijf Wessel in De Lutte © Carlo ter Ellen
De brand veroorzaakt erg veel rook. De rookpluim is in de wijde omgeving te zien.
Volledig scherm
De brand veroorzaakt erg veel rook. De rookpluim is in de wijde omgeving te zien. © News United/ Dennis Nengerman

Oldenzaal e.o.