Volledig scherm
Een hakenkruis op de weg voor het Mariakapelletje aan de voet van de Tankenberg. © Privé

Hakenkruis voor Mariakapelletje in De Lutte: ‘Dit is respectloos’

DE LUTTE/OLDENZAAL - Of dit een actie is van nazi-aanhangers óf kwajongens, Jan Oldekamp weet het niet. Hij heeft geen goed woord over voor degenen die een hakenkruis aanbrachten voor het Mariakapelletje aan de voet van de Tankenberg tussen De Lutte en Oldenzaal. Nota bene de plek waar drie oorlogsslachtoffers worden herdacht.

Als lid van de Noabers van de Mariakapel meldt Oldekamp zich zeker één keer per week bij het kapelletje. Om blad te vegen, zeker in deze tijd van het jaar, of de kaarsenstandaards schoon te maken. Van een hakenkruis op de weg was toen niets meer zichtbaar. Wel viel het hem op dat de bezem niet (zoals gewoonlijk het geval is) in de kapel stond, maar buiten bij een bloembak.

Bezem

Later op de ochtend kreeg Oldekamp een app van een kennis die verklaarde waarom de bezem buiten stond. De vrouw stuurde hem een foto van het tafereel dat zij samen met een vriendin had aangetroffen voor de kapel. Onbekenden hadden de bezem gebruikt om in het grint op de Tankenbergweg een grote swastika te vegen.

Wanneer dat is gebeurd, is niet duidelijk. De vrouwen gebruikten de bezem om dit symbool van het nazi's te verwijderen. Oldekamp: „Ik vind het ziek om zoiets te doen. En dat ook nog eens op een gedenkplek voor drie gevallenen in de oorlog!"

Quote

Dat je een hakenkruis op die plek aanbrengt, is niet alleen heel frappant, maar zelfs respect­loos.

Jan Oldekamp, Noaber Mariakapel

Gedenksteen

De kapel, gebouwd in opdracht van de familie Gelderman, werd op 29 augustus 1948 ingewijd door deken I.H. Van den Berg. Op een gedenksteen staan de namen vermeld van drie Oldenzalers die door de Duitsers werden gefusilleerd: Joh.H. Engelbertink, mr. Joan Gelderman en G.J. Wolbert.

"Kwajongenswerk? Het houdt wel een keer op", meent Oldekamp. "Ze moeten weten dat ze dit niet zomaar kunnen doen. Dat je een hakenkruis op die plek aanbrengt, is niet alleen heel frappant, maar zelfs respectloos. Ik heb nog geen aangifte gedaan bij de politie. Maar ik denk dat ik toch maar eens een belletje pleeg met de politie."

Oldenzaal e.o.

Poll

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

  • Begrijpelijk, dit soort prijzen zijn veel te hoog (68%)
  • Jammer, daardoor krijg je minder variatie in het woningaanbod (11%)
  • Geef mij maar een goedkopere woning in een buitenwijk (21%)
1972 stemmen