Hemel en aarde bewogen om van kuil op De Snippert in Losser weer een schuilplek te maken
LOSSER - Het heeft heel wat voeten in de aarde om van de kuil op De Snippert weer de schuilplek te maken die hij in de oorlog was.
Tim Nijhof
Zo ervaart Andries Kuperus van Stichting Historische Kring Losser het. Hij zucht en zegt: „We hebben een mooi plan, maar de praktijk is weerbarstig.” De historische kring onderzoekt of de schuilplaats op landgoed De Snippert gereconstrueerd kan worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven geallieerde piloten en verzetsstrijders daar uit het zicht van de Duitsers.
Je houdt niet voor mogelijk over hoeveel schijven dit moet lopen: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeente, ga zo maar door.
Andries Kuperus,, Historische Kring Losser
Schijven
Die plek is inmiddels gereduceerd tot een kuil. Er zijn tekeningen bewaard van hoe de schuilplek eruit zag. Meteen aan de slag, zou je zeggen. Maar dat is volgens Kuperus buiten de waard gerekend. „Je houdt niet voor mogelijk over hoeveel schijven dit moet lopen: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeente, ga zo maar door. We praten over vergunningen, over natuur die niet geschaad mag worden.”
Hangplek
De tussenbalans na ruim een half jaar onderhandelen is deze: de schuilplek kan niet zomaar worden hersteld. Kuperus: „Natuurmonumenten is bang dat het een hangplek wordt. Het zou ook te duur worden.” Het stelt hem teleur. Kuperus geloofde in een toeristische attractie op De Snippert, in rondleidingen door gidsen die vertellen wat daar in de oorlogsjaren is gebeurd. „Ik dacht ook aan een educatief programma.” Dat lijkt een brug te ver. De historische kring heeft een plan B op tafel gelegd: gekleurde paaltjes, waarmee de contouren van de schuilplaats kunnen worden weergegeven. „We hebben daarvan een mooi voorbeeld gezien in Ermelo.” Natuurmonumenten moet er nog op reageren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.