Volledig scherm
John van Mook aan de Gilderhauserstrasse, een straat waarlangs zijn vader goederen naar Duitsland smokkelde. © Annina Romita

Het smokkelverleden van Overdinkel

OVERDINKEL - John van Mook (79) is de zoon van een smokkelaar. Zijn vader liep vroeger met een jutezak koffie op de schouder naar Duitsland.

Het smokkelverleden van Overdinkel vind zijn oorsprong voor de oorlog, in de oorlog werd minder gesmokkeld, en na de oorlog gebeurde het tot midden jaren vijftig. "Toen was het over", zegt Van Mook. "Minister Lieftink gaf aan onderzoek te gaan doen naar de manier waarop mensen langs de grens leefden. Toen moesten de smokkelaars weer legaal werken. De fabriek in. Zo ook mijn vader.”

Constante strijd
Smokkelen was een constante strijd tussen de kommiezen, de speciale douaniers in het veld, en de smokkelaars. Van Mook: "Je had de goeien, die je om kon kopen, en de dienstkloppers. De dienstkloppers waren echt gevaarlijk en deinsden er ook niet voor terug te schieten. Een neef van mij is een keer door zijn schouder geschoten.”

  1. Janice Meerenburgh hoogste nieuwkomer bij VVD

    Janice Meerenburgh hoogste nieuwkomer bij VVD

    LOSSER - Met enkele zeer opmerkelijke keuzes heeft de VVD haar verkiezingslijst vastgesteld. Janice Meerenburgh (38) , die sinds enkele maanden lid is van de VVD, is de hoogste nieuwkomer op de derde plaats. Oud-CDA-er Gerald Aveskamp staat zesde op de lijst en het huidige raadslid Ron de Leeuw komt niet verder dan de zevende plaats. Harry Heegen voert de lijst aan. De commissieleden Nick Visschedijk (2e), Hans Hanterink (4) en Ilona van Dijk (5) houden ook uitzicht op een raadszetel. De VVD gaat uit van drie raadszetels en hoopt zelfs op vier. Harry Heegen: „Ons motto is 'met opgestroopte mouwen' en dat doen we met doeners. Commissieleden zijn beloond voor hun harde werk.”

Oldenzaal e.o.