Volledig scherm
Moeder Anita (links) en dochter Myrthe Nijman. © Eigen foto

Hoe vrijdag de 13e Myrthe uit Losser bijna fataal werd

Vrijdag de 13eLOSSER - Vrijdag de dertiende een ongeluksdag? Voor Anita Nijman (57) uit Losser is het een pechdag die haar uiteindelijk groot geluk bracht.

Op vrijdag 13 mei 1994, het was nog nacht, braken haar vliezen. Op Terschelling, een eiland zonder ziekenhuis. Twee dagen later werd alsnog een gezonde dochter geboren: Myrthe. Maar het had niet veel gescheeld, of de blondine was er helemaal niet geweest.

Vakantie 

"Mijn ouders waren met mijn broer en zus op vakantie op Terschelling", begint de nu 23-jarige Myrthe Nijman haar verhaal. "Mijn moeder was pas op 2 juli uitgerekend. Dat moest dus prima kunnen. Maar toen braken plots haar vliezen."

Normaal gesproken geen probleem, ware het niet dat het zeven weken eerder was dan gepland én Terschelling geen ziekenhuis heeft. "Mijn moeder belde daarom naar de huisarts. 'Mevrouw, we brengen u zo snel mogelijk naar het vasteland', kreeg ze te horen. 'Dan mag ik vast met de snelboot', zei m'n moeder nog. 'Nee mevrouw, met de helikopter'. Er was behoorlijk wat spoed bij."

Ze heeft het verhaal in geuren en kleuren meegekregen van haar ouders. Moeder Anita Nijman herinnert het zich nog als de dag van gisteren. "Ik werd per ambulance naar de plek gebracht waar de helikopter zou vertrekken. Ik weet nog dat de ambulance erg hobbelde. Wat als nu mijn placenta loslaat, dacht ik nog. Dan was Myrthe er nooit geweest." 

Per helikopter naar vasteland

Anita voelde de weeën, maar kon in de helikopter toch even rechtop zitten. "We vlogen naar het ziekenhuis in Harlingen. Toen ik naar buiten keek zag ik al die lichtjes, het landingsplatform én broeders met een brancard die aan het rennen waren. Dat deden ze dus voor mij. Een bizarre gewaarwording."

In Harlingen kon Anita niet lang blijven. Tenminste, niet als ze niet van haar dochter gescheiden wilde worden. "Het ziekenhuis zat middenin een verbouwing", zegt Myrthe. "Zou ik daar al geboren worden, dan hadden mijn moeder en ik direct van elkaar gescheiden moeten worden."

Spoedkeizersnede 

Ze werd naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. "Daar probeerden ze mijn geboorte zo lang mogelijk uit te stellen, want zeven weken te vroeg was wel érg vroeg", zegt Myrthe. "Maar plots daalde haar hartslag", haakt Anita in. "Mijn placenta had dus echt deels losgelaten." Via een spoedkeizersnede kwam Myrthe op zondag 15 mei ter wereld. Slechts vier pond zwaar, 42 centimeter klein en met een wond op haar hoofd als gevolg van de keizersnede, maar gezond. "Maar het had weinig gescheeld, of het was helemaal misgegaan", zegt haar moeder.

Bijgelovig

Anno 2017 is Myrthe een gezonde Hollandse vrouw. Het kleine litteken op haar hoofd is nauwelijks zichtbaar onder haar bos blonde haren. Slechts één kenmerk herinnert nog aan die spannende vrijdag de dertiende. "Of het met de spannende bevalling van mijn moeder te maken heeft weet ik niet, maar ik ben een beetje bijgelovig. Op een dag als vandaag let ik extra op. Bij alles wat ik doe. Bijvoorbeeld 's avonds als ik naar scouting ga."

Moeder Anita deelt die eigenschap niet. "Soms is er even het besef van: hé, het is vrijdag de dertiende. Maar dat is het dan ook. Ruim 23 jaar geleden begon zo'n bewuste vrijdag met veel ongeluk, maar uiteindelijk heeft die dag mij groot geluk gebracht: mijn dochter Myrthe! Ik weet dus dat die datum ook heel leuke dingen kan voortbrengen."

Volledig scherm
Anita Nijman houdt haar pasgeboren dochter Myrthe vast. © Eigen foto

Oldenzaal e.o.