Volledig scherm
© Screenshot Floortje naar het einde van de wereld

Jorieke uit Losser raakt kijkers Floortje naar het einde van de wereld

LOSSER - Zo'n miljoen Nederlanders kregen donderdagavond een inkijkje in het avontuurlijke leven van Jorieke van der Stelt uit Losser in  het populaire tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. De 33-jarige werkt samen met haar vriend als tropenarts in Papoea-Nieuw-Guinea. De aflevering maakte veel indruk.

'Nu eens niet over mensen die hun eigen geluk nastreven, maar die hun geluk halen uit het betekenisvol zijn voor anderen', 'Zo jong en dan al moeilijke beslissingen nemen onder primitieve omstandigheden: respect'; het is een greep uit de vele reacties op Facebook en Twitter. Kijkers bewonderen de houding van de jonge artsen die met minimale middelen het maximale uit hun werk proberen te halen.

"Gelukkig worden we niet elke nacht uit bed gebeld, maar we zijn wel de enige doktoren dus in principe zijn we altijd on-call", vertelt Jorieke in de aflevering. Haar vriend Floris van den Berg vertelt dat in hun gebied tussen de dertig- en zestigduizend mensen wonen.

Lees ook: Twentse tropenarts naar het einde van de wereld

Zorgen over toekomst

In de uitzending spreekt Jorieke haar zorgen uit over over de toekomst van de opleiding tot tropenarts. Er is geen structurele financiering voor de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg, de opvolger van de tropenarts. "Het maakt mij verdrietig. Elk jaar is het weer spannend of de opleiding blijft bestaan", vertelt ze. "Men vindt dit minder belangrijk." Zeker niet terecht volgens de Losserse: "Malaria rukt steeds verder op, het klimaat verandert en ziektes en mensen gaan ook over grenzen." Ze krijgt bijval op social media.

De aflevering gemist? Terugkijken kan hier.

Oldenzaal e.o.