Volledig scherm
Maikel Kamphuis in de nieuwe kaaswinkel aan de Bentheimerstraat, die sinds enkele weken open is. „Het gevoel is goed.” © Lars Smook

'Kaas & Bites' in De Lutte valt in de smaak

DE LUTTE - Sinds enkele weken heeft De Lutte een eigen kaaswinkel: Kaas & Bites, ondergebracht in de voormalige kruidenierswinkel van de familie Oude Nijeweme aan de Bentheimerstraat. „De reacties van de mensen zijn heel leuk”, zegt eigenaar Maikel Kamphuis uit Oldenzaal.

Maikel Kamphuis (41) raakte iets meer dan drie jaar geleden werkloos en besloot toen met een kaaswagen van een vriend van zijn vader de kost te verdienen. Hij staat nu met zijn kraam in Lonneker, Noord-Deurningen, Lattrop en Rietmolen. In De Lutte had hij zijn prachtig opgetuigde marktkraam, compleet met statafels, ook graag neer gezet. Maar daarvoor kreeg hij geen toestemming. Eerder had hij gepoogd een kleine dagmarkt op te zetten, met verse spullen. Maar dat idee kreeg slechts de ondersteuning van één plaatselijke ondernemer, die mee had willen doen. Voor de rest hoefde dat niet.

Versbeleving
Met de verkoop van tientallen soorten kaas ligt dat blijkbaar toch anders. „We krijgen steeds meer aanloop”, zegt Maikel Kamphuis. „Voorheen gingen ze naar Oldenzaal, nu kunnen ze bij ons terecht. Er is een trend dat mensen steeds meer terug willen naar de versbeleving. Bij ons kunnen ze precies aangeven wat ze willen hebben en hoeveel. Eerst een plakje proeven, daarna wordt het vers afgesneden. Dat spreekt mensen aan.” De winkel is vier dagen per week geopend. Van woensdag tot en met zaterdag. Hij verkoopt er 35 soorten kaas. Nederlandse soorten, maar ook buitenlandse.Bij een nieuwe zaak, stelt Kamphuis, kun je pas na een goed half jaar de balans opmaken of het aanslaat of niet. „We zitten nu ook nog midden in de vakantie. Maar mijn gevoel bij deze plek is goed.”

Oldenzaal e.o.