Carnaval in Losser.
Volledig scherm
Carnaval in Losser. © Emiel Muijderman

Kennislab op Rosenmontag in Losser: ‘Een domme beslissing’

LOSSER - Vergaderen op Rosenmontag: dom, een ander woord heeft raadslid Lies ter Haar er niet voor. Wie heeft er nou zin in op een feestdag over de Omgevingsvisie Losser te praten?

De Omgevingsvisie is in de woorden van de gemeente ‘één van de kerninstrumenten’ van de Omgevingswet die volgend jaar ingaat. Over die zware kost is er maandag van 14.00 tot 16.00 uur een 'kennislab' in het Lossers Hoes, voor partijen als stichtingen en belangenbehartigers, zoals dorpshuizen, zorginstellingen, woningcorporaties, Natuurmonumenten en ondernemers in toerisme en recreatie.

De gemeente kan niet over het hoofd hebben gezien dat menig Lossenaar die dag in een van de eigen dorpen of misschien wel in Münster feestviert. 'Op maandag 24 februari 2020 is het centrum van Losser mede in gebruik voor het carnaval', staat in de uitnodiging, met een verwijzing naar een parkeerplaats buiten dit gebied.

Opgeschoven

„Een domme beslissing. Dit staat haaks op ons beleid om de inwoners meer bij het bestuur te betrekken”, zegt fractievoorzitter Lies ter Haar van oppositiepartij Burgerforum. „Als politieke partijen hebben we onze vergaderingen ook vanwege het carnaval opgeschoven.”

Ook CDA-fractievoorzitter Ellen Visschedijk is verbaasd: „Ik ben verrast. Dit lijkt me niet zo handig.” Ronald Ringenoldus (D66) is voorzichtiger. De datum lijkt hem ‘onhandig gekozen’, al zullen volgens Ringenoldus meer momenten komen waarop inwoners hun zegje kunnen doen over de visie.

Geen reden af te blazen

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de burgers volgens plan na de zomervakantie worden betrokken. De uitnodiging voor het Kennislab Omgevingsvisie is verstuurd naar diverse maatschappelijke organisaties, zoals dorpshuizen, zorginstellingen, de woningcorporatie en organisaties op het gebied van toerisme en recreatie. Voor deze uitgenodigde kennispartners zou de datum geen probleem zijn: „Het is gewoon een werkdag en de uitgenodigde organisaties komen. Er is geen reden om het af te blazen.”

Oldenzaal e.o.