Volledig scherm
John Reid, De Rijdende Rechter, op bezoek in Overdinkel bij Gerben Mazeland en Moniek Heupink (uiterst rechts) en het echtpaar Leuverink (links ernaast). Foto: Emiel Muijderman

Kibbelende buren slopen allebei deel bebouwing, rust terug in Overdinkel

OVERDINKEL - Een half jaar na het bezoek van Rijdende Rechter John Reid is de rust teruggekeerd in Overdinkel. Twee strijdende buren hebben op de gezamenlijke erfgrens beiden hun bebouwing een stukje ‘teruggetrokken’.

Het was begin dit jaar een vuurdoop waar de vonken van afvlogen, voor de nieuwe Rijdende Rechter John Reid. Met een hard oordeel voor de twee buurfamilies in Overdinkel, die onenigheid hadden over wederzijdse bebouwing op en over de gezamenlijke erfgrens.

Een half jaar en flinke sloopwerkzaamheden later is de rust aan de Ruhenbergerweg weergekeerd.

Sloop
Ze hebben geen van beiden zin in een terugblik op hun kortstondige tv-carrière, die begon met de uitzending van februari en onlangs werd afgerond met een tweede bezoek van Jetstke van den Elsen aan het grensdorp.

De presentatrice was er getuige van hoe uitvoer werd gegeven aan het oordeel dat Reid eerder dit jaar had gegeven. In de laatste uitzending was al te zien hoe Leuverink 87 centimeter dakrand en dakgoot van zijn villa liet slopen die over het erf van zijn buurman hing.

Van rechter Reid mocht Leuverink de muur eronder laten staan, tegen een jaarlijkse vergoeding voor het stukje dat ook op Mazelands erf was gebouwd.

Nieuwe buitenmuur
Dat laatste was kennelijk geen optie, een nieuwe buitenmuur staat nu geheel aan Leuverinks kant, net als de dakrand met een wat ongebruikelijk geplaatste goot die niet meer hangt, maar rust op de bebouwing. Ook een gewraakt dakraam dat de Mazelands van hun privacy zou beroven, is verplaatst.

Maar ook Mazeland heeft bebouwing moeten ‘terugsnoeien’, zij het minder rigoureus. Hij heeft aan de achterzijde van het perceel een dakgoot in zijn geheel verwijderd aan buurmans zijde van een bijgebouw op de erfgrens. „Hopelijk is de zaak nu uit de wereld”, sprak burgemeester Michael Sijbom al in februari, „dit hoort niet bij Overdinkel.”

Oldenzaal e.o.