Kijk bij het aanleggen van zonnepanelen uit voor scherpe randen

Tip van de brandonderzoekerOVERDINKEL - Het aanleggen van zonnecollectoren vergt deskundigheid. Ga bij de aanleg van zonnepanelen liefst in zee met erkende installateurs die ervaring hebben en laat het circuit regelmatig controleren. Door weer en knaagdieren kunnen onderdelen los gaan zitten met uiteindelijk brand tot gevolg.

Als je toch zelf zonnepanelen aanlegt zorg er dan voor dat de bedrading van de panelen naar de omvormer niet langs scherpe randen loopt. Beweging kan er namelijk toe leiden dat de isolatie kapot gaat en kortsluiting ontstaat.

Bij het brandonderzoek aan de Hoofdstraat in Overdinkel ontdekte brandweerman Folkert van der Ploeg elektriciteitsdraden die over een vlijmscherpe rand van het schuurdak naar de omvormer binnen liepen. Hij noemde dat ‘tricky’. Omdat de isolatie door de brand volledig was weggesmolten, kon hij niet meer zien of die ook al was ingesneden.

Voor deze specifieke brand was dat echter niet van belang, want  zeker is dat ze niet op deze plaats is ontstaan, zoals andere brandsporen uitwezen.

Volledig scherm
verwoeste zonnecollectoren Overdinkel © Frank Timmers

Oldenzaal e.o.