Volledig scherm
De klootschieters op 'hun' baan. © Reinier van Willigen

Klootschieters Kolkersveld en erven Van Heek recht tegenover elkaar

LOSSER - Op geweld en een confrontatie met de politie waren ze niet uit, maar de bordjes ‘verboden toegang’ zouden ze wel uit de grond trekken. Dat hadden de ongeveer twintig leden van Kolkersveld, die zich zaterdagmorgen tegen tien uur verzamelden op de prachtige klootschietbaan bij Overdinkel heilig voorgenomen.

Een dag eerder hadden de eigenaren van Kolkersveld, erfgenamen van Van Heek, laten weten het totale natuurterein van 10 hectare af te zullen sluiten en er ‘verboden toegang’-borden te plaatsen. De politie en ook burgemeester Michael Sijbom waren daarover ingelicht. Voor alle zekerheid stuurde Sijbom zaterdagmorgen een wijkagent naar de plek ‘des onheils’. Voorzitter Hennie Weda: „Handjes thuis en geen agressief gedrag was de boodschap. Daar houden we ons ook aan.” Hij is in afwachting van de te plaatsen hekken. Weda: „Moet je er heel wat van hebben, wil je het hele terrein afzetten.”

Hij heeft zijn leden opgeroepen tot burgelijke ongehoorzaamheid: „Oftewel we gaan gewoon klootschieten.” Dat kan ook, want er gebeurt deze dag van de kant van de eigenaren niets. Het conflict tussen Kolkersveld en de erven Van Heek loopt al meer dan een half jaar. De dertig jaar durende gebruikersovereenkomst tussen de erven en de gemeente liep in maart van dit jaar af. De erven gaven aan of meer huur (9.000 euro in plaats van de huidige 4.000 euro per jaar) te willen ontvangen of het terrein te willen verkopen.

Oldenzaal e.o.