Volledig scherm
Voorzitter Robert de Vries (links) van AJC’96 en voorzitter Rogier van Vliet van KVV Losser. Donkere wolken boven de samenwerking.

KVV Losser en AJC‘96 in de clinch over jeugdspelers

LOSSER - Voetbalvereniging KVV Losser heeft de samenwerking met buurman AJC'96 opgeschort. Volgens KVV heeft AJC voetballers van tussen de 15 en 19 jaar benaderd om daar te komen voetballen, iets dat AJC ten stelligste ontkent. Eerste maatregel van KVV is dat de twee teams die komend weekeinde mee zouden doen aan het AJC-toernooi, zijn teruggetrokken.

Volgens voorzitter Rogier van Vliet van KVV Losser heeft zijn club voldoende signalen gekregen om over te gaan tot opschorting van de samenwerking. „Geruchten dat spelers worden benaderd zijn er elk jaar. Normaal nemen we dat voor kennisgeving aan maar dit keer waren die geruchten heel hardnekkig en breed verspreid. We hebben daarop de jeugd die het aanging bijeen geroepen en daaruit kwam naar voren dat zeker vijftien spelers van ons waren benaderd door iemand van AJC. In sommige gevallen was daarbij zelfs geld geboden.”

Social media

Van Vliet zegt dat verschillende berichten op social media door jeugdspelers als bewijs zijn aangedragen. „En als zeker vijftien spelers zeggen dat ze zijn benaderd, is dat voor ons ook bewijs. Daarvoor zit er ook teveel structuur in wat wordt gezegd door de jongens, onafhankelijk van elkaar. Ook beschikken wij over een schriftelijke klacht van één van de ouders van een betrokken jeugdspeler, waarin het hele verhaal wordt bevestigd.”

Quote

We kunnen geen maatrege­len nemen op basis van geruchten

Robert de Vries, Voorzitter voetbalvereniging AJC‘96

KVV Losser neemt dit benaderen van jeugdspelers hoog op. Van Vliet noemt het optreden van de buren onaanvaardbaar. „Hierbij is een morele grens overschreden, dit kunnen we niet negeren. We zijn daarom direct in gesprek gegaan met AJC‘96. We hebben ze gevraagd dit te onderzoeken en maatregelen te nemen. Maar tot nu toe is dat in onze ogen onvoldoende gebeurd, vandaar ons besluit de samenwerking voorlopig stop te zetten.”

Losser en AJC werken onder meer samen bij de verdeling van velden en kleedkamers. Ook is er een seniorenteam dat is samengesteld uit spelers van Losser en AJC.

Afstand

Namens AJC’96 zegt voorzitter Robert de Vries dat hij het benaderen van elkaars jeugdspelers ten zeerste afkeurt. „Daar nemen wij als bestuur pertinent afstand van.” Naar aanleiding van de geruchten die ook De Vries ter ore waren gekomen, heeft hij navraag gedaan binnen de club. „We kwamen uit bij een persoon en die hebben we om opheldering gevraagd. Hij ontkent spelers te hebben benaderd en daarmee is voor ons de kous af. We kunnen geen maatregelen nemen op basis van geruchten, want dat zijn het. Losser heeft tenminste geen bewijzen getoond.”

De Vries noemt de opschorting van de samenwerking door KVV Losser teleurstellend. „Als besturen moeten we met elkaar in gesprek blijven. Zoiets moet je met elkaar kunnen uitpraten zonder dit soort maatregelen waarbij jeugdspelers de dupe zijn want zij mogen dit weekeinde niet meedoen aan een mooi toernooi. Maar laat ik heel duidelijk zijn, Losser bepaalt niet wat wij bij AJC’96 doen.”

Oldenzaal e.o.