Wethouder Harry Nijhuis.
editie alle           Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20180718
Volledig scherm
Wethouder Harry Nijhuis. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20180718 © Carlo ter Ellen DTCT

Losser heeft 5 miljoen over van 2019, prettig in coronatijd

LOSSER De gemeente Losser houdt ruim 5 miljoen euro over op de jaarrekening van 2019.  Dat is deels bereikt door (eenmalige) grondverkoop en doordat niet alle plannen konden worden uitgevoerd wegens personeelsgebrek.  

Losser is blij met de 5 miljoen euro, die in het coronajaar 2020 hard nodig zullen zijn. De gemeente steunt het lokale bedrijfs- en verenigingsleven onder meer met soepele belastingstermijnen en dat kost veel geld.

Robuust

„Onze financiën zijn robuust en dat is nu heel prettig, er komt veel op ons af”, zegt wethouder van financiën Harry Nijhuis (CDA). Nijhuis durft nog niet te voorspellen hoeveel de coronacrisis  Losser gaat kosten aan lagere (belasting)inkomsten en hogere uitgaven.

Daarom wil het college 3,6 miljoen euro in de reservepot stoppen. Voor de resterende 1,4 miljoen euro  zijn al bestemmingen gevonden, zoals energiemaatregelen (ruim 237.000 euro) en het centrumplan Losser (500.000 euro).

De financiële reserves en het weerstandsvermogen blijven volgens het college van B en W ‘robuust’, terwijl de gemeentelijk lasten voor de inwoners in 2019 maar beperkt stegen.

De jaarrekening wordt 30 juni voorgelegd aan de gemeenteraad. Nijhuis is blij met het positieve resultaat. Met de kanttekening dat 1,1 miljoen van dat bedrag een eenmalige winst op grondverkoop was. 

Ook had de gemeente de ‘pech’ dat geplande investeringen nog niet konden worden uitgevoerd, bij gebrek aan ambtelijke capaciteit en krapte op de arbeidsmarkt. 

Uitkeringen

Met name door de daling van het aantal uitkeringen, hield Losser vorig jaar 1,4 miljoen euro op het sociaal domein over. Losser past nog wel zelf geld bij op de jeugdzorg. Nijhuis: „Het belangrijkste vind ik dat de waardering voor onze service goed is.”   

Oldenzaal e.o.