Volledig scherm

Losser kan ruim 3000 zonnepanelen plaatsen

LOSSER - Losser zet in op het project Gemeente zoekt dak, waarin de gemeente zonnepanelen laat aanleggen op bedrijfsdaken. Drie Losserse bedrijven stellen daarvoor hun dak beschikbaar. 

Losser wil voor 2023 voor twintig procent energieneutraal zijn. In dat kader wordt gezocht naar daken waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden, met het pilotproject ‘Gemeente zoekt dak’, waar naast Losser ook de drie andere gemeenten in Noordoost-Twente en de gemeente Borne aan meedoen. 

Drie van de veertien

Onlangs heeft de gemeente Losser veertien eigenaren van grote bedrijfsdaken benaderd voor het plaatsen van zonnepanelen. Daaruit kwamen uiteindelijk drie geïnteresseerde ondernemers (met een gezamenlijk bedrijfsoppervlak van 1700 panelen) naar voren die hun dak beschikbaar wilden stellen. Zij hebben inmiddels een intentieovereenkomst ondertekend en komen in aanmerking voor een subsidie. Daarnaast gaat de gemeente Losser ook op eigen daken zonnepanelen plaatsen. Daarvoor komen het dak van zwembad Brilmansdennen (650 panelen) en de Gemeentewerf (800 panelen) in aanmerking. 

Met slechts drie van de veertien benaderde bedrijven lijkt de belangstelling in Losser niet groot, maar toch is de animo er volgens wethouder Jaimi van Essen wel degelijk. „De elf andere bedrijven hebben aangegeven zelf plannen te hebben om op korte of lange termijn zelf zonnepanelen aan te leggen. En dat is natuurlijk nog beter. En het zou dan helemaal mooi zijn als inwoners via een energiecoöperatie energie kunnen afnemen van de bedrijfsdaken.”

Niet genoeg

Overigens benadrukt Van Essen dat de duurzaamheidsdoelstelling niet wordt behaald met enkel zonnepanelen op de daken. „Als op 60 procent van alle daken in de gemeente Losser zonnepanelen komen te liggen, wordt in ongeveer 8 procent van de energiebehoefte voorzien. We kunnen dus niet zonder zonneparken of windenergie.”

Oldenzaal e.o.