Volledig scherm
De Losserhof. © Toma Tudor

Losser krijgt behandelcentrum voor mensen die 'nergens terecht kunnen'

LOSSER - De Twentse Zorgcentra gaat een behandelcentrum bouwen voor licht verstandelijk beperkten (lvb'ers) op het terrein van De Losserhof in Losser. Daarmee willen ze het voortouw nemen in een regionale aanpak van de aanzwellende stroom mensen die nergens terecht kan.

Regiomanager Erik Boerkamp van De Twentse Zorgcentra verwoordt het beeldend: "Je ziet in elke regio een soort vaargeultjes ontstaan. En waar eindigen die? Voor de poorten van de instelling voor verstandelijk gehandicapten. Bij ons. Daar hoopt het zich op. We kunnen natuurlijk zeggen, daar zijn we niet voor. Maar dat willen we niet. Ik zie het als een uitdaging wat voor die groep te doen. Voor ons, en voor de regio."

Het gaat om jongeren met een lichte verstandelijke beperking. "Ze hebben een rugzak gevuld met problemen", zegt Boerkamp. "Met mishandeling, verblijf in kindertehuizen, misbruik, drugsproblemen, verkeerde vrienden en aanvaringen met justitie."

De extra vraag naar opvang van licht verstandelijk beperkten met gedragsproblemen is direct gevolg van overheidsingrijpen in de zorg. De psychiatrische instellingen waar deze jongeren vroeger werden behandeld, willen ze niet meer hebben.

Volgens bestuurder Harry Finkenflügel staat er na wat er zich heeft afgespeeld, voorlopig een rem op de instroom. De Losserhof huisvest nu acht van deze jongeren. Bij 20 anderen spelen lichtere problemen. "Maar we hebben ruimte om een behandelcentrum te bouwen voor deze groep. Daar kunnen we alle expertise bij elkaar zetten en de jongeren bieden wat ze nodig hebben. Eind dit jaar hopen we met het eerste plan aan de slag te kunnen gaan. Daarover is overleg met het zorgkantoor. Al zullen we de bouw zelf moeten financieren."

  1. Janice Meerenburgh hoogste nieuwkomer bij VVD

    Janice Meerenburgh hoogste nieuwkomer bij VVD

    LOSSER - Met enkele zeer opmerkelijke keuzes heeft de VVD haar verkiezingslijst vastgesteld. Janice Meerenburgh (38) , die sinds enkele maanden lid is van de VVD, is de hoogste nieuwkomer op de derde plaats. Oud-CDA-er Gerald Aveskamp staat zesde op de lijst en het huidige raadslid Ron de Leeuw komt niet verder dan de zevende plaats. Harry Heegen voert de lijst aan. De commissieleden Nick Visschedijk (2e), Hans Hanterink (4) en Ilona van Dijk (5) houden ook uitzicht op een raadszetel. De VVD gaat uit van drie raadszetels en hoopt zelfs op vier. Harry Heegen: „Ons motto is 'met opgestroopte mouwen' en dat doen we met doeners. Commissieleden zijn beloond voor hun harde werk.”

Oldenzaal e.o.