Volledig scherm

Losser krijgt binnen jaar kulturhus

LOSSER - De exploitatie is rond. Voor een bedrag van 3,4 miljoen krijgt Losser in het huidige gemeentehuis een kulturhus

Voor de zomer van 2017 neemt Losser het nieuwe kulturhus, in het huidige gemeentehuis, in gebruik. „De exploitatie is op 1.000 euro per jaar na rond”, stelde wethouder Jan Martin van Rees woensdag. In totaal mag het kulturhus 3,4 miljoen euro kosten. Drie miljoen euro legt Losser zelf op tafel. Vier ton wordt geleend. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel.

De tekeningen, met wat waar komt op de begane grond en eerste etage, werden gisteren gepresenteerd. Het merendeel op de begane grond gaat naar de bibliotheek. De kelder van het gemeentehuis wordt gebruikt voor haar opslag. Voor de uitleen krijgt ze een ruimte van 500 m2. „Dat is 350 m2 minder dan wat we nu hebben”, stelt Ans Dijkhuijs, mede-directeur van stichting Fundament. „De collectie wordt kleiner, maar we kunnen hier goed mee uit de voeten. We kunnen hier zeker 10 tot 15 jaar mee vooruit”
Op de begane grond komt ook ruimte voor de VVV, Burgerzaken, Carintreggeland, Aveleijn, politie en het Centrum voor Jeugd en Gezin. De huurcontracten worden binnenkort getekend. Er is zelfs nog een kleine ruimte beschikbaar voor huurders die qua formule aansluiten bij het idee van een kulturhus

Op de eerste etage komt de raadszaal, de burgemeesterskamer, een kantoor voor het directiesecretariaat en de wethouders, een kamer voor de griffier, diverse vergaderruimtes en meerdere (creatieve) plekken voor stichting Cluster. „Ook wij gaan er in omvang op achteruit”, aldus directeur Tom van Veen, „maar in flexibiliteit en multifunctionaliteit gaan we er juist op vooruit.
Van de totale investering gaat ongeveer zeven ton op aan de inrichting van de tweede etage, voor de 86 flexplekken van de in totaal 119 ambtenaren. In tegenstelling tot de begane grond en eerste etage is de tweede etage straks niet vrij toegankelijk. Dat heeft te maken met veiligheids- en privacyregels, legde Van Rees uit.

Oldenzaal e.o.