Volledig scherm

Losser krijgt eindelijk kulturhus

De gemeenteraad van Losser heeft definitief ingestemd met de komst van een kulturhus, dat moet komen in het gemeentehuis. Kosten 3,4 miljoen euro. Negen ton moet worden geleend. En een bedrag van 4 ton wordt uit de algehe;e reserve gehaald. In het kulturhus komt onder andere de bibliotheek, politie, de VVV, Aveleijn, stichting Cluster en het jeugdwerk


De gemeenteraad kreeg het college nog wel zo ver dat er een kleine wijziging in de financiering werd aangebracht. De post ónvoorzien' werd opgehoogd van vijf naar tien procent. Door op 5 procent te gaan zitten creëert de gemeente voor zichzelf voordelen in de exploitatie. Een nadeel is dat financiële tegenvallers nu veel moeilijker worden opgevangen. Een groot deel van de raad kon gisteravond de stellingname van de ondernemingsraad volgen en drong er bij Van Rees met succes op aan de post ‘onvoorzien’ op te hogen naar 10 procent. Daarvoor moet de gemeente 140.000 euro meer lenen. Dat heeft minimale financiële gevolgen. In plaats van 1.000 euro komt de gemeente nu jaarlijks 6.000 euro te kort.


De raad drong ook met succes aan op een stringente controle van de uitgaven in het verdere proces van het kulturhus. Van Rees: „We komen met een bouwteam dat alle aspecten van de bouw in de gaten houdt. Ook in financieel opzicht. Net als bij andere projecten zullen we melden als de kosten met meer dan 50.000 euro worden overschreden.”
D66-voorman Ronald Ringenoldus werd een beetje moe van alle financiële debatten. „Voor ons weegt het maatschappelijk voordeel van het nieuwe kulturhus, waarin partijen elkaar versterken, zwaarder dan de bouwkosten.”
Op dit moment wordt 70 procent van het toekomstige kulturhus verhuurd. Dat moet, zo staat in het gemeentelijk voorstel, minimaal 80 procent worden. Van Rees: „Er heeft zich al een nieuwe deelnemer gemeld. En we blijven naarstig op zoek naar anderen.”

Oldenzaal e.o.