Een nest met eikenprocessierupsen.
Volledig scherm
Een nest met eikenprocessierupsen. © ROBIN UTRECHT

Losser wil de jeukrups bestrijden via natuurlijk evenwicht

LOSSER - Vogelnestkastjes plaatsen, rijke bloemmengsels zaaien, zwakke eiken vervangen en meer groenstroken  ecologisch beheren. Daarmee wil de gemeente Losser dit jaar de plaag van de jeukende eikenprocessierups te lijf gaan.

Niet alleen maar brandhaarden bestrijden en nesten verwijderen, maar er vooral voor zorgen dat de natuur zelf voorkomt dat de eikenprocessierups voor het derde jaar op rij voor zoveel overlast zorgt. Dat is de Losserse aanpak die wethouder Jaimi van Essen (D66) vandaag presenteert. De omschakeling naar dit preventieve beleid gaat dit jaar 135.000 euro kosten en de jaren erna naar schatting steeds een ton.

Biodiversiteit

De plaag zorgde afgelopen jaren ook in Losser voor veel overlast en hoge kosten. Vorig jaar was dat ruim 83.000 euro, inclusief enkele maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen. Dat laatste wordt nu de leidraad voor het bestrijdingsbeleid, die dit jaar vroeger moet worden ingezet.

Duizendknoop

Een klein deel van het voorgestelde budget (5000 euro) is bestemd voor het indammen van andere plagen, zoals sterk woekerende uitheemse plantensoorten die het evenwicht in de natuur verstoren. Losser gaat die soorten, zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw onderzoeken en testen welke bestrijding het best werkt.   

Oldenzaal e.o.