Volledig scherm

Losser wil overal veldbloemen

LOSSER - Motie van PvdA/SDGL om kleine bijdrage te leveren om verstuivers als bijen, hommels en vlinders te helpen met aanleg van weiden vol veldbloemen zeer positief ontvangen.

Hans ter Heijne kreeg dinsdagavond de handen van alle Losserse raadsfracties op elkaar, met een motie die er aan moet bijdragen dat verstuivers als bijen, hommels en vlinders niet uitsterven. Door intensieve landbouw, gebruik van bestrijdingsmiddelen en ziekten, hebben zij het steeds moeilijker om te overleven. Wereldwijd zorgt dat voor een immens probleem. Zelfs de voedselvoorziening komt in gevaar.


Ter Heijne wil daar iets aan doen door op weiden, braakliggende terreinen, wegbermen en akkerranden zaad te zaaien van wilde veldbloemen. „Het is maar een heel klein steentje wat we kunnen bijdragen om dit wereldprobleem op te lossen, maar ik zou graag zien dat we dit doen." Het zou pas echt helpen als heel veel gemeenten het voorbeeld van Losser volgen.


De overige partijen omschreven de motie van Ter Heijne als ‘zeer sympathiek’. Die mening was ook wethouder Marcel Wildschut toegedaan. Hij kwam zelfs met nieuws over dit onderwerp. Maandag heeft hij een gesprek met de stichting Bijen en Natuur, dat de bijenstand in Nederland overeind wil houden. „Zij hebben hun hulp bij het zaaien aangeboden. Ook willen ze her en der bijenkasten plaatsen”, aldus Wildschut.

Oldenzaal e.o.