Volledig scherm
Wethouder Marcel Wildschut © Emiel Muijderman

Losser wil prestaties zien voor subsidies

LOSSER - Geen tientje subsidie meer voor jeugdleden van sportclubs. Ook subsidie van leden van muziek, zang en toneelverenigingen wordt geschrapt. Wel ruimte voor incidentele activiteiten en acties van burgers.

De eersten die met de nieuwe systematiek te maken krijgen zijn tal van verenigingen. Sportclubs krijgen nu nog jaarlijks een tientje per jeugdlid subsidie. In het geval van KVV Losser is dat bijvoorbeeld 4430 euro.

Nul
Die steun wordt in twee jaar afgebouwd naar nul. Dat geldt ook voor de muziek, zang- en toneelverenigingen, die voor elk lid een tientje ondersteuning kregen. Ook die gaat terug naar nul. Voor toneelvereniging De Rommelpot geldt bovendien nog eens dat de huur voor basisschool De Marke in twee jaar wordt opgetrokken van 600 naar 2000 euro.

De Rommelpot kan wel weer subsidie aanvragen voor voorstellingen. Datzelfde geldt voor muziekverenigingen bij de aanschaf van nieuwe instrumenten of uniformen.

Automatisme
Wethouder Marcel Wildschut: „We willen af van het automatisme, dat je subsidie krijgt zonder dat wij zien wat er mee gebeurt. Een voetbalclub kan nu de jeugdsubsidie gebruiken om de hoofdtrainer te kunnen betalen. Straks krijgen clubs de mogelijkheid subsidie te verdienen door met initiatieven te komen die van ‘maatschappelijk nut‘ zijn.” Het opzetten van voetbaltoernooien valt daar heel expliciet niet onder.

In het oude stelsel had Losser geen geld om incidentele activiteiten te ondersteunen. Die is er nu wel, voor 2017 45.000 euro en voor 2018 69.000 euro.

Vast bedrag
Een groot deel van het vrijgekomen geld gaat naar de vijf dorpen. Zij krijgen een vast subsidiebedrag van 1500 euro. Daarnaast krijgen ze budgetten voor incidentele activiteiten. Inwoners kunnen meedenken over de besteding van dat geld. Voor Losser is 6000 euro beschikbaar. De Lutte en Overdinkel krijgen 3000 euro te verdelen en Beuningen en Glane moeten het doen met 1500 euro.

Clubs hebben vier weken de tijd om een zienswijze in te dienen.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (38%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (55%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (7%)
690 stemmen