Volledig scherm
De Losserhof © Toma Tudor

Losserhof treft extra voorzieningen voor zwakbegaafde onruststokers

LOSSER - Wooncentrum De Losserhof in Losser gaat extra voorzieningen treffen om de overlast door zwakbegaafde bewoners met gedragsproblemen te verminderen. Het gaat om een groep van zo’n tien bewoners die zowel andere bewoners als medewerkers angst inboezemen.

De groep heeft al meerdere malen voor problemen gezorgd. Het zijn zwakbegaafde twintigers en dertigers met korte lontjes die plotseling agressief kunnen worden. Sommige hebben een verslavingsverleden en/of zijn al met justitie in aanraking geweest. Vorig jaar moest de politie een paar keer uitrukken om de gemoederen te sussen. Enkele personeelsleden zijn toen bedreigd.

Gevoelig

De kwestie ligt gevoelig. Medewerkers willen alleen anoniem wat vertellen. De Losserhof is een klein dorp zegt een van hen, en niemand wil gedonder. Een van de activiteitenbegeleiders, erkent dat een aantal mensen 'ander gedrag' vertoont en dat de sfeer daardoor soms wordt verstoord. ,,Het komt voor dat medewerkers 's avonds huilend naar huis toe gaan.''

Quote

Het komt voor dat medewer­kers 's avonds huilend naar huis toe gaan

Anonieme medewerker Losserhof

Maatregelen

Het bestuur van de Twentse Zorgcentra, waarvan De Losserhof deel uitmaakt, zegt de problematiek te kennen en is bezig om maatregelen te nemen. ,,We hebben zo'n tien mensen op de korrel'', zegt bestuurder Harry Finkenflügel. Het is een relatief kleine groep, maar ze bepalen wel nadrukkelijk de sfeer. Dat willen we niet. Er zijn af en toe incidenten, maar het is hier geen wild west.''

De zorginstelling overweegt bij monde van Finkenflügel om aparte onderkomens te bouwen voor deze onruststokers. ,,Als ze zelfstandig kunnen wonen, moet je ze niet in een groep plaatsen. Ze hebben een prikkelarme omgeving nodig." Lukt de nieuwbouw niet, dan wordt er bestaande huisvesting voor aangepast.

Quote

Er zijn af en toe incidenten, maar het is hier geen wild west

Harry Finkenflügel, bestuurder van De Losserhof

Oorzaken

De oorzaak voor de onrust ligt voor een belangrijk deel in de bezuinigingen in de psychiatrie. Zwakbegaafden met een gedragsstoornis werden tot enkele jaren terug opgevangen in speciale instellingen. Omdat daar alleen nog plek is voor hele zware gevallen, vloeit deze groep nu over naar de reguliere opvang voor verstandelijk gehandicapten. Die zijn daar niet voor ingericht, zo meldt ook Auke Blom van zorgorganisatie MEE Nederland.

Oldenzaal e.o.

Poll

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

  • Begrijpelijk, dit soort prijzen zijn veel te hoog (69%)
  • Jammer, daardoor krijg je minder variatie in het woningaanbod (10%)
  • Geef mij maar een goedkopere woning in een buitenwijk (21%)
1438 stemmen