Volledig scherm
Muizenvraat bij Camper Herman en Fini Vollenbroek, Losser © Josien Kodde

Lossers echtpaar heeft 20.000 euro schade door ongedierte

LOSSER - Herman en Fini Vollenbroek schrokken enorm toen ze onlangs hun camper uit de stalling haalden voor een vakantie. Het voertuig was uitgewoond door ongedierte. Schade: zo'n 20 mille. De verzekering betaalt niets.

Het Losserse echtpaar Herman (63) en Fini Vollenbroek (61) heeft alleen nog de foto's. Op één staat de technische ruimte van de Fiat Ducato. De vloer ligt bezaaid met losse flodders isolatiemateriaal, vermengd met eikels. "Bosmuizen hadden een wintervoorraad van meer dan 600 eikels in onze camper achtergelaten. Er is daar een mooie bruiloft gevierd. Maar wij waren niet uitgenodigd", vertelt Herman.

Quote

Er is daar een mooie bruiloft gevierd. Maar wij waren niet uitgenodigd

Herman Vollenbroek

Ondanks zijn humor, is hij er goed ziek van. Alle leidingen in de camper kaalgevreten, de leren bankbekleding stuk, de vijf luchtkanalen van de ringverwarming verstopt met restanten textiel en isolatiemateriaal en de complete, dubbellaagse isolatiebodem verdwenen. Herman en Fini wisten niet wat ze zagen. "Het gekke is dat we in eerste instantie alleen een intense ammoniaklucht roken."

Schade

Vollenbroek becijfert de schade op 20.000 euro. Hij kocht de camper in 2010 voor ruim 70.000 euro. In goede staat was de marktwaarde nu 50 tot 55 mille. Na het drama was het echtpaar zo aangeslagen, dat ze hun voertuig geen dag langer wilden houden. "We kregen er in Duitsland nog 30 mille voor."

Vóór verkoop keek marter-expert Han Brinkcate uit Delden naar de camper. Brinkcate: "Aan de hand van uitwerpselen heb ik kunnen vaststellen, dat dit het werk van muizen en zo goed als zeker ook van ratten is geweest. Helaas voor Herman en Fini dus geen steenmarter. Omdat een marter een beschermd dier is, wordt schade hiervan gedekt door de verzekering."

Verzekering

Dat laatste geldt niet voor muizen en ratten. Ondanks dat de zes jaar oude camper allrisk was verzekerd. Inclusief camperverzekering kostte dat 1500 euro per jaar, zegt Herman. Hij kan er met zijn verstand niet bij. "Als je zoveel betaalt, verwacht je toch dat je iets terugkrijgt."

Quote

Als je zoveel betaalt, verwacht je toch dat je iets terugkrijgt

Herman Vollenbroek

Verzekeringsman Henk-Jan Morsink wil niet op het individuele geval ingaan. Hij vertelt dat de nieuwste verzekeringspakketten 'topdekking' kennen. Schade door dieren, ongeacht welke, wordt dan vergoed. "Maar weinig klanten betalen de extra premie daarvoor." Hij zit 27 jaar in het vak. "Maar schade, zoals bij de Vollenbroeks, door muizen en ratten maakte ik niet eerder mee."

  1. Janice Meerenburgh hoogste nieuwkomer bij VVD

    Janice Meerenburgh hoogste nieuwkomer bij VVD

    LOSSER - Met enkele zeer opmerkelijke keuzes heeft de VVD haar verkiezingslijst vastgesteld. Janice Meerenburgh (38) , die sinds enkele maanden lid is van de VVD, is de hoogste nieuwkomer op de derde plaats. Oud-CDA-er Gerald Aveskamp staat zesde op de lijst en het huidige raadslid Ron de Leeuw komt niet verder dan de zevende plaats. Harry Heegen voert de lijst aan. De commissieleden Nick Visschedijk (2e), Hans Hanterink (4) en Ilona van Dijk (5) houden ook uitzicht op een raadszetel. De VVD gaat uit van drie raadszetels en hoopt zelfs op vier. Harry Heegen: „Ons motto is 'met opgestroopte mouwen' en dat doen we met doeners. Commissieleden zijn beloond voor hun harde werk.”

Oldenzaal e.o.