Volledig scherm
Alexander Pechtold © Charel van Tendeloo

Losserse D-66 fractievoorzitter met Pechtold in verkiezingscampagne

LOSSER - Jaimi van Essen (25), D66-fractievoorzitter in Losser, krijgt in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volop gelegenheid campagne voor zichzelf te voeren. In alle Twentse steden komt zijn beeltenis samen met die van Alexander Pechtold op de verkiezingsposter van D66.

"Dit is volgens mij nog niet eerder gebeurd bij landelijke verkiezingen", aldus de Lossernaar, die de dertigste plaats inneemt op de landelijke kieslijst van D66. Binnenkort duiken Van Essen en Pechtold samen de fotostudio in. Daarmee begint het verhaal van Van Essen te lijken op dat van Pieter Omtzigt uit Enschede, vier jaar geleden. De CDA'er werd toen op een nagenoeg onverkiesbare 39e plaats gezet, maar kreeg de mogelijkheid persoonlijk campagne te voeren. Daardoor kwam hij met 36.750 voorkeursstemmen in de Tweede Kamer.

Sterk campagneteam
Jaimi van Essen streeft nu min of meer hetzelfde na. En krijgt daarbij alle steun van zijn partij. "Wat sterk in mijn voordeel spreekt, is dat ik ben voorgedragen door alle Twentse D66-afvaardigingen", zegt Van Essen. "Ik heb een paar gesprekken gehad met het landelijke bestuur. Zij vinden het ook van belang dat de regio Twente in de Tweede Kamer wordt vertegenwoordigd. Vandaar dat ik nu samen met Alexander Pechtold op dezelfde verkiezingsposter kom. Het is nu aan mij om ervoor te zorgen dat mensen buiten Losser me leren kennen. We zijn bezig een sterk campagneteam op te zetten."

Top-onderwijs
Van Essen maakt zeker kans. Vier jaar terug kreeg D66 70.000 stemmen vanuit Twente. "Als ik daarvan nu een kwart zou krijgen, kom ik rechtstreeks in de Tweede Kamer. Je moet een kwart van de kiesdeler halen. Die ligt op ongeveer 16.000 stemmen. Je plaats in de Kamer krijgt aanzienlijk meer waarde als je rechtstreeks op naam wordt gekozen. Kijk maar naar Han ten Broeke en Pieter Omtzigt", aldus Van Essen die zich vooral wil inzetten voor jeugdwerkgelegenheid en die Twente wil aanprijzen als regio met top-onderwijs.

Het is nu aan mij om ervoor te zorgen dat mensen buiten Losser mij leren kennen.

Oldenzaal e.o.