Volledig scherm

Losserse ondernemers werken verder samen

LOSSER College en bestuur Centrum Management Losser tekenen nieuwe overeenkomst voor vijf jaar

In Enschede en Oldenzaal komt het niet van de grond. In Nijverdal is de regeling weggestemd. Losser hoopt dit najaar te kunnen beginnen aan de tweede BIZ. Oftewel de Bedrijven Investerings Zone. Voor een periode van weer vijf jaar.
De BIZ is een regeling waarbij bedrijven binnen een bepaalde zone - in dit geval het centrum van Losser - gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun omgeving. Ook wordt een deel van het geld gebruikt voor het opzetten van evenementen zoals Brueghel en de Vlindermarkt. Gisteren werd een tweede uitvoeringsovereenkomst getekend over de BIZ tussen de gemeente en het Centrum Management Losser.


Het sterke punt van de BIZ is dat leden zelf mogen stemmen over de regeling. Mocht die met tweederde meerderheid worden aangenomen, dan zijn vervolgens alle leden verplicht mee te betalen aan de belasting. „Op die manier voorkomen je dat mensen niet mee wensen te betalen, maar wel mee willen profiteren van acties. Het zogenaamde freerider-gedrag”, aldus burgemeester Michael Sijbom.

De hoogte van de bijdrage wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ-waarde van het bedrijf. Gemiddeld betalen bedrijven in Losser zo’n 840 euro aan de BIZ. Het hele bedrag van de BIZ, zo’n 90.000 euro, gaat niet naar de gemeente maar naar Centrum Management Losser. „Door de BIZ heb ik Losser in de afgelopen jaren jaar zien veranderen”, stelt voorzitter Henri Brookhuis van het CML „Daarvoor hingen de ondernemers als los zand aan elkaar. Nu vormen we een collectief.”


„Als je hulp nodig hebt, kun je die krijgen. Als je ideeën hebt, kun je die bij ons op tafel liggen. We vragen ondernemers niet alleen maar toe te kijken, maar ook wat te doen. We hebben acht werkgroepen. Zet je in voor één daarvan en we kunnen ideeën ook werkelijk uitvoeren. We komen maandelijks bij elkaar en hebben een keer in de zes weken overleg met de gemeente. Ik zeg je, de BIZ is van levensbelang voor Losser. Een paar jaar geleden hadden we hier nog een sfeer dat ondernemers elkaar het licht in de ogen niet gunden, nu trekken we samen op. Er is ook weer een intense samenwerking met de VVV. Die was helemaal weg.”

Oldenzaal e.o.