Volledig scherm

Losserse politiek wil bescherming huurders

LOSSER Burgerforum vraagt dinsdag tijdens de raadsvergadering om een nieuwe huisvestingsverordening. Die moet Lossernaren makkelijker aan een huurwoning helpen

Daarbij pleit fractievoorzitter Lies ter Haar voor het weer invoeren van een inschrijfsysteem. „Aan het vrije vestigingsbeleid dat we in Nederland kennen kunnen wij niet tornen. Maar je kunt wel eisen dat mensen zich, net als in Oldenzaal en Dinkelland, ingeschreven moeten staan als potentieel huurder. Nu is het nog zo - en dat is vorige week nog gebeurd - dat een woning waar een Lossernaar om zat te springen naar iemand uit Almelo ging. Het urgentieprobleem van de Lossernaar speelde daarbij geen rol. Ze moest maar elders onderdak zien te vinden.”

Jongeren
Burgerforum is het niet eens met de stelling van de gemeente dat er in Losser voldoende woningen zouden zijn voor jongeren. Uit onderzoek zou blijken dat in Losser 650 zouden willen blijven wonen. Van hen hebben zich echter maar één 41 personen ingeschreven bij Domijn. „Maar dat zegt in mijn optiek niets over de belangstelling van jongeren.Zij komen pas in actie als ze een woning echt nodig hebben. Jongeren zijn direct en richten zich op internet. Inschrijving bij de woningcorporatie moet je elk jaar verlengen. Dat willen ze nog wel eens vergeten. In Losser hebben we maar 240 huurwoningen goedkoper dan 490 euro per maand. Dat is veel te weinig voor jongeren.”

Ouderen
De situatie voor ouderen, die naar een seniorenwoning willen van Domijn, is nog veel nijpender. Gemiddeld staan zij zeven en half jaar (!) jaar op een wachtlijst. Ter Haar: „Je zou bijna cynisch zeggen dat het probleem zichzelf oplost.”

Voor ouderen die een koopwoning hebben heeft Losser inmiddels een financieel systeem bedacht om woningen levensloopbestendig aan te passen. Ter Haar: „Een perfect systeem.”

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (36%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (57%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (7%)
634 stemmen