Volledig scherm

Mountainbikeseizoen begint in Losser

LOSSER - Mountainbikers kunnen de komende weken hun hart weer ophalen tijdens toertochten . Om te beginnen zondag in Losser waar de Twentse Heuvelen tocht wordt gehouden

Mountainbiken heeft de wind mee. Vrijwel overal in Twente zijn de laatste jaren permanente routes aangelegd, waardoor de strijdbijl tussen enerzijds wandelaars en natuurmonumenten en anderzijds de mountainbikers begraven lijkt. Henk Noordkamp van LWC uit Losser. „Maar dat niet alleen. Het gedrag van de mountainbikers is ook verbeterd. Zo’n tien jaar geleden moest iedereen plotseling mountainbiken en werden toertochten omgedoopt tot ware wedstrijden. Schreeuwen, ellebogen wijd-uit om langs langzamere fietsers te komen. Dat zie je niet meer. Er is meer respect. Degenen die zijn overgebleven, zorgen ervoor dat nieuwelingen zich weten te gedragen.”

Meer interesse
OWC-bestuurder Hans Hofstedde: „Er is een tendens dat de animo voor het mountainbiken toeneemt. Mountainbiken is een natuurbelevenis. Het is een technische sport en het kost minder tijd. Kun je veel makkelijker naast een andere sport doen dan fietsen op de weg. Twee uurtjes en je hebt al zo’n 45 kilometer te pakken. Dat vinden de meesten ook genoeg. En je bent ook weer op tijd thuis. Veel ex-voetballers of tennissers kiezen tegenwoordig voor de mountainbike.”

Extreme is eraf
Mountainbiken is veranderd. Zo’n 5 tot 10 jaar geleden gold nog het credo dat het steeds zwaarder moest. Hoe dieper de blubber en de gaten in de weg, hoe mooier de organisatoren van toertochten het vonden. „Ook dat is niet meer”, weet Noordkamp. „Het extreme is eraf. Wij, als organisator van een toertocht, worden ook steeds voorzichtiger. Stel dat iemand op jouw route zwaar gewond raakt, dan kun je daar zomaar verantwoordelijk voor worden gesteld en dan kost het je handenvol geld.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (42%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (50%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
931 stemmen