Na 40 jaar heeft De Losserhof weer een eigen carnavalsoptocht

VideoLOSSER - Na veertig jaar is het terug van weggeweest: de carnavalsoptocht op De Losserhof. Een traditie die organisator Luc Beld weer nieuw leven in wil blazen.

Hij dacht iets nieuws te hebben bedacht. Recreatiecoördinator Luc Beld, die zichzelf liever de pleziermaker van De Losserhof noemt, kwam afgelopen zomer met het idee om een carnavalsoptocht te introduceren op het woonzorgcomplex. De vrijwilligers begonnen te lachen. „Leuk idee, Luc, maar nieuw is het niet.”

Vroeger had De Losserhof altijd een eigen carnavalsoptocht. De laatste editie was in 1979. „Door slechte weersomstandigheden werd carnaval toen een jaartje binnen gevierd. En sindsdien zijn ze nooit meer buiten geweest”, vertelt Beld.

Hij vond dat het tijd werd om die optocht weer terug te halen. „We organiseren elk jaar wel een carnavalsfeest voor onze bewoners. ’s Middags is er een carnavalsmiddag voor de ernstig gehandicapten. De bewoners met een lichtere beperking vieren ’s avonds carnaval. Maar we merkten dat maar een kleine groep daadwerkelijk naar die feesten kwam. ’s Middags was er altijd een vast clubje van zo’n 25 man. En dat terwijl er hier zo’n 180 van dat type cliënten wonen.”

Met de optocht hoopt Beld carnaval naar alle cliënten te brengen. „De drempel ligt nu veel lager. De bewoners kunnen ook vanuit hun appartement carnaval beleven.”

En dat gebeurde vrijdagmiddag. Langs de appartementen stonden rijen bewoners mee te klappen met de carnavalsmuziek en de dansende deelnemers. Onder hen veel enthousiaste bewoners en begeleiders van De Losserhof, die namens de eigen vereniging De Opkikkers meeliepen, maar ook gegadigden van scholen, een dweilorkest of andere carnavalsverenigingen. 

Voorop gingen prins Abraham en adjudant Jermaine, beiden bewoners van De Losserhof. Van tevoren was het wel spannend, geven beide heren toe. „Maar nu niet meer, hoor”, zegt Abraham. Ze zijn goed voorbereid. Jermaine: „We moeten iedereen begroeten. En de onderscheidingen uitdelen. Maar we moeten vooral plezier maken.”

Beld kijkt met een brede glimlach om zich heen. Wat hem betreft is de optocht meer dan geslaagd. „Als ik zo om me heen kijk, loopt er misschien wel meer dan 200 man mee in de optocht. Veel meer dan verwacht. Maar het mooiste is nog: je ziet ze stuk voor stuk opleven. En daar doe je het voor.” Voor herhaling vatbaar? „Zeker weten.”

Volledig scherm
De Losserhof heeft voor het eerst sinds 40 jaar weer een eigen carnavalsoptocht. © Annina Romita

Oldenzaal e.o.