Volledig scherm
© Jo Potgens

Neergeschoten verdachte drugsdealer uit Overdinkel krijgt 'korting'

ALMELO/OLDENZAAL/OVERDINKEL - De neergeschoten verdachte drugsdealer Eldor van F. (39) uit Overdinkel moet 'korting' krijgen op zijn gevangenisstraf. De officier van justitie houdt er rekening mee dat hij bij zijn arrestatie, 18 november 2015 in Oldenzaal, door een lid van het arrestatieteam in de buik werd geraakt. Volgens haar mocht de AT'er, in het dossier aangeduid als Agent B219, zijn dienstpistool richten. ,,Het was geen vormverzuim, er is een ongeluk gebeurd.''

Advocaat Robert Speijdel van Van F. vindt dat het Openbaar Ministerie met het neerschieten van zijn cliënt in diens oranje Audi het recht op vervolging verspeelde. Hij vroeg de rechtbank het OM niet ontvankelijk te verklaren. Presidente Christien Koppes en haar collega-rechters beslisten dat filmbeelden van de arrestatie alleen achter gesloten deuren konden worden vertoond, om de privacy van de AT-agenten te beschermen. Het verzoek Van F.'s vrouw daarbij toe te laten, werd afgewezen. Speijdel noemde het niet in het openbaar vertonen van het filmpje 'een bonus op slecht gedrag'.

38 maanden cel
Tegen Van F. is 38 maanden cel geëist. Zijn vermeende partner in crime, de Duitse Enschedeër Helmut W. (58), die een veel geringer en ouder strafblad heeft, hoorde 4,5 jaar vorderen. De strafzaak begon met Duits recherche-onderzoek naar synthetische drugs als xtc, speed en de 'lovedrug' ghb. De Duitse politie en de Nederlandse marechaussee vormden een joint investigation team (JIT). De handel en wandel van Margarethe B. en haar zoon Uwe S. uit Enschede werd nagetrokken. Junior leverde de dope, moeder bracht die als koerier over de grens. Hij is in Duitsland veroordeeld tot zes jaar cel, zij vier jaar.

Drugs op bestelling
Volgens justitie hadden Eldor van F. en Helmut W. nauw contact met Uwe S. en zouden zij drugs op bestelling hebben geleverd. Op de 'klapdag', 18 november 2015, werden op het erf bij Van F. allerlei spullen en vloeistoffen gevonden voor het 'brouwen' van drugs; van een reactievat tot laboratorium-glaswerk. In een glas met het opschrift 'perensap' zat een methylverbinding. Op een laptop vonden rechercheurs zoektermen die wijzen op drugsproductie. Van F., die veel vaker is veroordeeld voor de opiumwet, ontkent. Bij de huiszoeking werd ook illegaal vuurwerk gevonden.

Tassen
Het observatieteam zag dat Helmut W. meteen nadat Uwe S. was aangehouden tassen naar een bevriende buurman bracht. Er zaten gerepareerde Pepsi-flessen met amfetamine-olie in, grondstof voor speed. De verdachte probeerde zijn aandeel af te zwakken, maar volgens de officier van justitie was hij nauw betrokken bij het voorbereiden en maken van harddrugs.

Vonnis: 18 oktober.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (38%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (55%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (7%)
717 stemmen