Volledig scherm
Screenshot van www.hungrige-woelfe.de

Neonaziband vangt bot in Losser

LOSSER - De extreem rechtse Duitse band Kategorie C heeft bij drie horecagelegen in de gemeente Losser geprobeerd een zaal te boeken voor een optreden. Dat zegt burgemeester Michael Sijbom van deze gemeente.


De betreffende zaaleigenaren gaan niet met Kategorie C in zee. De burgemeester heeft inmiddels via een e-mail andere horecazaken in Losser geadviseerd geen overeenkomst te sluiten met de band.

Bruiloft
Sijbom heeft ook zijn collega-burgemeesters in Noordoost-Twente gewaarschuwd voor de pogingen van Kategorie C om ergens in de grensstreek een zaal te boeken. Volgens Sijbom hebben de Duitsers de zaaleigenaren in zijn gemeente benaderd voor een bruiloft. „Dat is de manier waarop de band werkt: men is op zoek naar een zaal voor een huwelijksfeest, waarna de fans een dag voor het optreden een mailtje krijgen waarin staat waar ze zich kunnen melden”, zegt Sijbom over de wijze waarop potentiële accommodaties worden benaderd.

Argwaan
Zowel bij Sijbom als de zaaleigenaren is gaandeweg argwaan ontstaan over de Duitse bedoelingen. „Het zijn op het eerste gezicht nette en voorkomende heren die de horecazaken in de gemeente Losser hebben benaderd. Uiterlijk is er niets aan het gezelschap te zien. De heren zijn hier donderdag ook nog op het gemeentehuis geweest, waarschijnlijk om uit te komen leggen dat ze vredelievende bedoelingen hebben”, vertelt Sijbom, die niet persoonlijk met de Duitsers heeft gesproken.

Agressief
De Duitse politie omschrijft de muziek en de songteksten van Kategorie C als ‘agressief’, met verwijzingen naar het nationaalsocialisme. „Bij optredens van de band komt het regelmatig tot gewelddadigheden”, verklaart de Duitse politie.

Hooliganscene
Kategorie C is een band die in 1997 werd opgericht in het Noord-Duitse Bremen. De band komt volgens informatie op Wikipedia voort uit de extreem rechtse hooliganscene en zou ook regelmatig onder andere namen optreden, zoals Hungrige Wölfe.

Oldenzaal e.o.