Volledig scherm
Rene Heupink met zijn zijn vrouw Belinda in hun winkel waar tweedehands kleding wordt verkocht. De winst gaat naar projecten in Liberia © Annina Romita

Noodlokalen uit Overdinkel worden medische hulppost in Liberia

OVERDINKEL - Rene Heupink gaat er voor zorgen dat noodlokalen die bij basisschool Het Kompas stonden een nieuw leven krijgen in het West-Afrikaanse land Liberia.

Rene Heupink uit Overdinkel is leerkracht houtbewerking op het ROC in Almelo. Hij is daarnaast dé drijvende kracht van het Netlib (Netherlands-Liberia) project dat in 2009 is opgezet met als doel het leven van zo veel mogelijk mensen - en dan vooral kinderen - in Liberia te verbeteren.

Hulppost
Volgende maand bouwt hij er een medische hulppost, met containers die tot afgelopen zaterdag bij basisschool De Kompas in Overdinkel stonden. Die werden tot het vorige schooljaar gebruikt als noodlokalen. „De school kwam zelf met stoelen en tafels bij onze winkel Mainstreet aan de Hoofdstraat in Overdinkel waar we tweedehands kleding verkopen. De winst, zo’n 1000 euro per maand, gaat in zijn geheel naar onze projecten in Liberia. Ik heb toen aan de directeur van de school gevraagd of we de containers ook konden krijgen. De gemeente stemde daar mee in. We gaan hier een kliniek van bouwen waar mensen kunnen bevallen. In het gebied waar we dat vestigen moeten 45.000 mensen het doen zonder medische zorg.”

Zestiende keer
Hij reist volgende maand voor de zestiende keer naar Liberia. „Ik ben door het land gegrepen. De mensen zijn er ontzettend warm en waarderen wat je doet. Het gros leeft nog in bittere armoede. De kleding die ze aan hebben is vaak het enige dat ze hebben. Ze kunnen alles gebruiken. Toen we er aankwamen was er nog steeds chaos. Je zag, als gevolg van de jarenlange burgeroorlog, een totaal uitgeleefd land. Nu zie je de structuur langzaam terugkeren. Al is er nog steeds corruptie. Daar moet je je tegen wapenen.”

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (41%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (51%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
925 stemmen