Volledig scherm
Verantwoordelijk wethouder Jan Martin van Rees © Burgerforum

Onverwacht tekort van 1,3 miljoen euro op jeugdzorg in Losser

LOSSER - De gemeenteraad van Losser is dinsdagavond geconfronteerd met een onverwacht tekort op de jeugdzorg van 1,3 miljoen euro. De gemeente gaf eerder  dit jaar al aan geen weet te hebben van de werkelijke kosten van jeugdzorg en reserveerde om die reden al een bedrag van 500.000 euro. Een stortvloed aan declaraties in de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de gemeente nu kampt met een fiks tekort.

 „We kunnen er als gemeente heel weinig aan doen, maar we hebben wel gemeend dit mee te moeten delen aan de raad. Dit is een probleem waar heel veel gemeenten in Noord-oost Twente mee te kampen hebben. Declaraties vanuit de zorg mogen nog vijf jaar na dato worden ingediend”, aldus CDA-wethouder Joop Hassink, die financiën in zijn portefeuille heeft en om die reden ook een brief over de huidige situatie naar de gemeenteraad stuurde. 

Vragen

Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning behoren tot het takenpakket van wethouder Jan Martin van Rees van Burgerforum. Hij diende dinsdagavond dan ook de meeste vragen te beantwoorden. 

Indicatie 

Dat Jeugdzorg een bijna ongrijpbaar fenomeen is voor de gemeente is al langer bekend. Huisartsen maken een inschatting van de problemen bij jongeren, geven daarvoor een indicatie af en leggen de hulpvraag in de regel neer gespecialiseerde zorginstellingen als Mediant. 

Zorgtraject

Huisartsen hoeven bij het inschatten van hulp of het opzetten van een hulptraject de gemeente niet in te schakelen. Van Rees: „Dat is hun plicht ook niet. Om als gemeente meer grip te krijgen op de uitgaven kunnen we alleen proberen huisartsen er van te overtuigen dat er ook nog een andere weg is. Wij hebben ook mensen in dienst die  een zorgtraject kunnen opzetten. Op die manier hebben we meer inzicht over de kosten.”

Oldenzaal e.o.