Volledig scherm

Ook in Overdinkel dreigt krimp

ENSCHEDE - Losser en Twenterand krijgen in deze regio de komende jaren de hardste klappen door de bevolkingskrimp.

Daar dreigen sommige kernen zelfs 'spookdorpen' te worden, concluderen de onderzoeksbureaus Invisor uit Utrecht en Envita uit Almelo in hun tweede uitgebreide onderzoek naar de effecten van de krimp in Twente.

Van een situatie zoals in het Groningse Ganzedijk is in deze regio echter nog lang geen sprake. Daar dreigde het gehucht in zijn geheel met de grond gelijk te worden gemaakt na de enorme leegloop. Dankzij een investering van 2,2 miljoen euro bestaat Ganzedijk nu nog altijd, met vlindertuin en speeltuin, al is de helft van de 57 woningen gesloopt.

In het rapport komt Twente als geheel nog niet als echte krimpregio naar voren, maar zorgelijk is volgens de onderzoekers wel dat steeds meer gemeenten kampen met een vertrekoverschot en dat de vergrijzing in sommige gemeenten sterk toeneemt. Ook de leefbaarheid in grote stadswijken in Almelo en Enschede verslechtert.

"Nee, het is hier nog geen Noord-Oost Groningen of Zuid-Limburg, maar er staan wel veel signalen op oranje", zegt onderzoeker Eric Hol van onderzoeksbureau Envita. "Hoewel de krimp als geheel in Twente wel meevalt, doemen er levensgrote problemen op als je wat dieper in de cijfers duikt en de gevolgen per gemeente of de effecten op de woningmarkt of werkgelegenheid onder ogen krijgt."

Oldenzaal en Wierden hebben het minste last van de krimp.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de bevolking van Twente steeds minder snel groeit. In Hengelo en Hellendoorn is sprake van geringe terugloop.

Lees meer in de krant van woensdag: Overdinkel gaat nooit verloren

Oldenzaal e.o.