Volledig scherm
Toon Pijnappel stopte in 2006, enkele maanden na de verkiezingen, als raadslid. © Charel van Tendeloo

Oud-wethouder van Losser Toon Pijnappel overleden

LOSSER - De oprichter van Burgerforum Losser Toon Pijnappel is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. De voormalig politicus was al enige tijd ernstig ziek.

Pijnappel was een vooraanstaand politicus in Losser. Hij was al 24 jaar gemeenteraadslid geweest namens de PPR, maar maakte in 2001 na zeven jaar een opvallende comeback. Op 66-jarige leeftijd richtte hij uit onvrede over het functioneren van de gemeentepolitiek samen met vier anderen Burgerforum Losser op. Het was vlak na het debacle rond de kosten van het project Laga. Lijsttrekker Pijnappel werd met Burgerforum direct de verkiezingswinnaar. 

Wethouder

Hoewel in eerste instantie buiten de coalitie gelaten mocht Burgerforum na twee jaar toch instappen, omdat het voltallige college opstapte. Toon Pijnappel werd wethouder, maar het was van korte duur. Na de verkiezingen van 2006 keerde Burgerforum niet meer terug in de coalitie. 

Een paar maanden later stopte Pijnappel als raadslid, mede vanwege zijn leeftijd. In 2010 zegde hij zijn lidmaatschap bij Burgerforum op, na onenigheid over de integriteitskwestie van partijgenoot Jos Tijdhof. 

‘Uitstekend gevoel voor politiek’

Huidig fractievoorzitter Lies ter Haar volgde Toon Pijnappel in 2006 op. „Toon was de drijvende kracht”, herinnert Ter Haar zich. „Met een uitstekend gevoel voor politiek. Denk zoals de burger denkt, dat kenmerkte hem. Ik heb veel van hem geleerd.” 

Oldenzaal e.o.