De koe kreeg haar eigen partytent
Volledig scherm
De koe kreeg haar eigen partytent © Martin Oldenhof

Partytent redt kreupele koe in Losser niet: ‘Helaas spuitje moeten geven’

LOSSER - De zieke koe in Losser die speciaal tegen de hitte een eigen partytent kreeg, heeft het niet gehaald. ‘Mevrouw Gerritsma’ is donderdag geëuthanaseerd op het boerenerf in Losser en een dag later opgehaald door de kadaverdienst. “Ze is rustig ingeslapen.”

Een speciaal koebad heeft niet geholpen
Volledig scherm
Een speciaal koebad heeft niet geholpen © Martin Oldenhof

Boer Martin Oldenhof (36) oogstte deze week veel lof voor zijn creatieve actie met de partytent. De boer uit Losser schafte speciaal voor zijn zieke koe zonnewering aan, om het beest te ontzien in de recordhitte. De koe kampte met een gewrichtsontsteking en kon niet meer overeind komen. Boer Martin draaide vervolgens elk uur de partytent bij en gaf de 4-jarige koe water, eten en een aai over de bol.

‘Herstel werd onmogelijk’

Gehoopt werd op wonderbaarlijk herstel van de melkkoe. Donderdag werd een ultieme poging gedaan met een  zogeheten therapeutisch koebad. De koe werd daarvoor in een trailer geplaatst, die vervolgens onder water werd gezet. Doordat het dier ging drijven, kon het ook weer lopen, zo werd gehoopt.

Maar ‘mevrouw Gerritsma’ bleek niet op eigen benen te kunnen staan. “Er was een stukje bot geknapt in de heup”, vertelt boer Martin. “Dat konden we heel goed voelen toen ze in het water dreef. En dan wordt herstel helaas onmogelijk. Want leg jij een koe maar eens uit dat ze anders weken stil moet liggen. Dat lukt gewoon niet.”

Boert Martin met zijn koe, die het niet gehaald heeft.
Volledig scherm
Boert Martin met zijn koe, die het niet gehaald heeft. © Carlo ter Ellen DTCT

Geëuthanaseerd

Een dierenarts heeft het beest op het erf in Losser vervolgens geëuthanaseerd met een spuit. "Ze heeft geen pijn geleden en is rustig ingeslapen”, weet Martin. Het dier is vervolgens opgehaald door de kadaverdienst. “Ze komt niet in de voedselketen terecht. Een koe moet zelfstandig een veewagen in kunnen lopen, anders mag je haar niet vervoeren. En ze heeft medicijnen gehad. Of dit veel geld kost? Ja, maar het gaat niet om de poen. Als boer heb je het beste met je dieren voor. Dan is het heel jammer dat het zo eindigt.”

Quote

Leg jij een koe maar eens uit dat ie weken stil moet liggen. Dat lukt gewoon niet.

Boer Martin

Dat leven en dood er bij horen bij een boerenbedrijf, weet de Tukker maar al te goed. “Heel toevallig: vanmorgen is er een kalfje geboren hier op het erf. Zo zie je maar hoe dicht het bij elkaar ligt, na de dood komt er weer nieuw leven.”

Bekijk hieronder hoe boer Martin zijn koe probeerde te redden:

Oldenzaal e.o.