Pas op je hond, processierups extra actief door hitte

videoENSCHEDE - Het is dezer dagen extra oppassen geblazen met de eikenprocessierups. Die kruipt als gevolg van de hitte massaal vanaf de boomtoppen naar beneden, op zoek naar verkoeling. De kans dat mens, maar ook dier, met de brandharen van de rups in aanraking komt is daardoor veel groter. 

Volledig scherm
Blaren op de tong, als gevolg van een hap eikenprocessierupsen. © DG

Dat stelt Silvia Hellingman van het Wageningse kenniscentrum eikenprocessierups. Volgens haar legde in Losser een pup bijna het loodje, omdat het dier dit weekend door een hap in de rupsen de tong bijna verloor. ,,Honden kunnen door de brandharen in hun ogen ook blind worden. Dus mensen moeten echt uitkijken waar ze hond laten lopen.” De bijgevoegde foto's spreken boekdelen.

De rupsen zitten momenteel flink in de haren: die haren kunnen irritaties veroorzaken. ,,De rupsen gaan nu vaak aan de voet van de boom zitten. Hapt je hond er in, dan heb je en groot probleem.”

Net zoals ze zelf op moeten passen als ze naar buiten gaan. Ze wordt afgeraden om in de buurt van eikenbomen te gaan zonnebaden. ,,Zeker omdat het maandagochtend flink waaide, verspreiden de brandhaartjes van de rupsen zich behoorlijk.”

Volledig scherm
Tot bloedens toe verwond, dankzij de eikenprocessierups. © dg

Oldenzaal e.o.